Pekinška patka (kao recept) koristila se još u Ming dinastiji, pre oko 600 godina.Kuvari iz cele Kine su putovali u Peking da ugoste Kineskog cara.U to vreme izvrstan kuvar, koji bi uspeo da udje u carsku kuhinju mogao je postati čak i ministar.Kada je Ching dinastija pala, mnogi od vrsnih kuvara su napustili zabranjeni grad, otvorili restorane i Pekinška patka je našla put i do običnog naroda., 1911 godine..
Avantura oko pripremanja ovog specijaliteta ,koji je postao vrlo popularan i na zapadu zahteva dosta vremena, pa se većina nas odlučuje za neki dobar kineski restoran.Za avanturiste ipak postavljam i recept.
Kinezi inače ovo jedu na poseban način, sa sitno isečenim zelenim lukom , najboljim delovima patke i sosom , a sve se to se umota u tanku palačinku ,zavije i pojede.Od ostataka patke )uključujuci kosti= napravi se itekako ukusna supa.Kako god probali , sigurno nećete biti razočarani. I nemojte odmah pomisliti mora biti baš vrsta patke Pekinške.I neka domaća neutovljena itekako može da se sa začinima pripremi na ovaj način.Prijatno.
1 velika Pekinška patka
Začini
2 kasike šećera (od palme )
1 kašičica soli
1 kašičica kineskog zacina (5začina)
1 kašika djumbira izmlevenog
Za Sirće
125 ml belog sirćeta
8 solja vode koja vri
Glaziranje
200 ml Sos od soje i meda
Za serviranje
2 veze mladog luka)
2 velike crvene paričice, srednje ljute, iseckane
12 tankih palačinki (crepes)
Priprema
Očisti patku od svake suvišne masti.Osuši unutrašnjost patke kuhinjskim papirom
Izme[aj sastojke iz začina i utrljaj u unutrašnjost patke
Ostavi patku da stoji na sobnoj temperaturi oko 1 sat, tako da su grudi dole
Stavi sirće i vodu da provri
Stavi patku na vatrostalnu činiju i sve to u veću tepsiju.
Pusti laganu vatru. Kutlačom pažljivo zalivaj patku sa vodom i sirćetom.Da pravilno radiš znaćeš kad se patka naježi.Tako ce tečnost kroz pore ulaziti u nju. Pre toga povuci kožu na vratu da voda ne bi tako ulazila u patku. .
Osuši kuhinjskim papirom. (ja patku obično preko noći ostavim u frižideru) .
Predgrej pećnicu na 180ºC
Peci patku oko sat vremena
Počni da prelivaš patku sosom od soje i meda svakih 15 minuta
Isključi rernu i ostavi patku u njoj još jedno 10 minuta.
Iseci patku na komade i serviraj u tankim palačinkama sa zelenim lukom i sosom ili je jedi ovako .
Avantura oko pripremanja ovog specijaliteta ,koji je postao vrlo popularan i na zapadu zahteva dosta vremena, pa se većina nas odlučuje za neki dobar kineski restoran.Za avanturiste ipak postavljam i recept.
Kinezi inače ovo jedu na poseban način, sa sitno isečenim zelenim lukom , najboljim delovima patke i sosom , a sve se to se umota u tanku palačinku ,zavije i pojede.Od ostataka patke )uključujuci kosti= napravi se itekako ukusna supa.Kako god probali , sigurno nećete biti razočarani. I nemojte odmah pomisliti mora biti baš vrsta patke Pekinške.I neka domaća neutovljena itekako može da se sa začinima pripremi na ovaj način.Prijatno.
1 velika Pekinška patka
Začini
2 kasike šećera (od palme )
1 kašičica soli
1 kašičica kineskog zacina (5začina)
1 kašika djumbira izmlevenog
Za Sirće
125 ml belog sirćeta
8 solja vode koja vri
Glaziranje
200 ml Sos od soje i meda
Za serviranje
2 veze mladog luka)
2 velike crvene paričice, srednje ljute, iseckane
12 tankih palačinki (crepes)
Priprema
Očisti patku od svake suvišne masti.Osuši unutrašnjost patke kuhinjskim papirom
Izme[aj sastojke iz začina i utrljaj u unutrašnjost patke
Ostavi patku da stoji na sobnoj temperaturi oko 1 sat, tako da su grudi dole
Stavi sirće i vodu da provri
Stavi patku na vatrostalnu činiju i sve to u veću tepsiju.
Pusti laganu vatru. Kutlačom pažljivo zalivaj patku sa vodom i sirćetom.Da pravilno radiš znaćeš kad se patka naježi.Tako ce tečnost kroz pore ulaziti u nju. Pre toga povuci kožu na vratu da voda ne bi tako ulazila u patku. .
Osuši kuhinjskim papirom. (ja patku obično preko noći ostavim u frižideru) .
Predgrej pećnicu na 180ºC
Peci patku oko sat vremena
Počni da prelivaš patku sosom od soje i meda svakih 15 minuta
Isključi rernu i ostavi patku u njoj još jedno 10 minuta.
Iseci patku na komade i serviraj u tankim palačinkama sa zelenim lukom i sosom ili je jedi ovako .
9 коментара:
Znala sam da ću se pokajati što sam ušla na ovaj post :)
Poplava mi u ustima!
Uh znam tacno o cemu pricas;)
Post za 10+, od pocetka do kraja...BRAVO!
Hvala Jasna :)
Izgleda savršeno,ovo je taman za dobro jutro:)
Što nam radiš i to u 7.50 minuta:))
Savršeno izgleda, bravo!
@Zondra Art Prijatno:)
Odlično! Ovo je nešto o čemu često razmišljam. Viđala sam kako prave ovo divno pečeno meso...
Svaka ti čast, odličan post i odličan receptić za patku:)))
Meso je tako ukusno a kozurica onako bas kao sto treba da bude
naravno boja je vecim delom idelano lepa zbog soja sosa i meda;)
Prefino !! inače volim ovako pripremljanu patku a ovo je jednostavno savršeno. Bravo za recept i izvedbu !
Постави коментар