Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

среда, 11. мај 2011.

Pekinska Patka

Pekinška patka (kao recept) koristila se još u Ming dinastiji, pre oko 600 godina.Kuvari iz cele Kine su putovali u Peking da ugoste Kineskog cara.U to vreme izvrstan kuvar, koji bi uspeo da udje u carsku kuhinju mogao je  postati čak i ministar.Kada je Ching dinastija pala, mnogi od vrsnih kuvara su napustili zabranjeni grad, otvorili restorane i Pekinška patka je našla put i do običnog naroda., 1911 godine..
Avantura oko pripremanja ovog specijaliteta ,koji je postao vrlo popularan i na zapadu zahteva dosta vremena, pa se većina nas odlučuje za neki dobar kineski restoran.Za avanturiste ipak postavljam i recept.
Kinezi inače ovo jedu na poseban način, sa sitno isečenim zelenim lukom , najboljim delovima patke i sosom , a sve se to se umota u tanku palačinku ,zavije i pojede.Od ostataka patke )uključujuci kosti= napravi se itekako ukusna supa.Kako god probali , sigurno nećete biti razočarani. I nemojte odmah pomisliti mora biti baš vrsta patke Pekinške.I neka domaća neutovljena itekako može da se sa začinima pripremi na ovaj način.Prijatno.


1 velika Pekinška patka

Začini
2 kasike šećera (od palme )
1 kašičica soli
1 kašičica kineskog zacina (5začina)
1 kašika djumbira izmlevenog


Za Sirće
125 ml belog sirćeta
8 solja vode koja vri

Glaziranje

200 ml Sos od soje i meda


Za serviranje
2 veze mladog luka)
2 velike crvene paričice, srednje ljute, iseckane
12 tankih palačinki (crepes)

Priprema
 Očisti patku od svake suvišne masti.Osuši unutrašnjost patke kuhinjskim papirom
 Izme[aj sastojke iz začina i utrljaj u unutrašnjost patke
 Ostavi patku da stoji na sobnoj temperaturi oko 1 sat, tako da su grudi dole
 Stavi sirće i vodu da provri
 Stavi patku na vatrostalnu činiju i sve to u veću tepsiju.
 Pusti laganu vatru. Kutlačom pažljivo zalivaj patku sa vodom i sirćetom.Da pravilno radiš znaćeš kad se patka naježi.Tako ce tečnost kroz pore ulaziti u nju. Pre toga povuci kožu na vratu da voda ne bi tako ulazila u patku. .





 Osuši kuhinjskim papirom. (ja patku obično preko noći ostavim u frižideru) .
 Predgrej pećnicu na 180ºC
 Peci patku oko sat vremena
 Počni da prelivaš patku sosom od soje i meda svakih 15 minuta
 Isključi rernu i ostavi patku u njoj još jedno 10 minuta.
 Iseci patku na komade i serviraj u tankim palačinkama sa zelenim lukom i sosom ili je jedi ovako .














9 коментара:

Lastavitza је рекао...

Znala sam da ću se pokajati što sam ušla na ovaj post :)
Poplava mi u ustima!

Анониман је рекао...

Uh znam tacno o cemu pricas;)

jasna varcakovic је рекао...

Post za 10+, od pocetka do kraja...BRAVO!

Анониман је рекао...

Hvala Jasna :)

Анониман је рекао...

Izgleda savršeno,ovo je taman za dobro jutro:)
Što nam radiš i to u 7.50 minuta:))
Savršeno izgleda, bravo!

Анониман је рекао...

@Zondra Art Prijatno:)

Nale Coolinarija је рекао...

Odlično! Ovo je nešto o čemu često razmišljam. Viđala sam kako prave ovo divno pečeno meso...
Svaka ti čast, odličan post i odličan receptić za patku:)))

Анониман је рекао...

Meso je tako ukusno a kozurica onako bas kao sto treba da bude
naravno boja je vecim delom idelano lepa zbog soja sosa i meda;)

Branka - byB је рекао...

Prefino !! inače volim ovako pripremljanu patku a ovo je jednostavno savršeno. Bravo za recept i izvedbu !

// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer