петак, 20. мај 2011.

Miso Supa


Mnogi specijalisti u zdravstvu smatraju da Miso supa sprečava rak dojke.To zbog toga što je Miso supa bogata izoflavonima ,koji kako se veruje, svojim delovanjem sprečavaju blokiranje kanceroznih ćelija.Prema tom verovanju zene bi trebalo da piju dve do tri flaše Miso supe nedeljno da bi iskoristile ovo povoljno dejstvo.Miso supu sam otkrila slučajno jedne zime šetajuci se sa drugaricama sa Univerziteta za vreme pauze.Bio je hladan dan i odlučili smo da za ručak jedemo suši(koji ja inače redovno pravim kod kuće).Jedan simpatičan Japanac u suši prodavnici nam je besplatno(eh koja divna reč kad je kažeš studentu) ponudio šolju Miso supe.Popivši je, osetila sam se toplo ,čilo i zadovoljno.Tako nešto jednostavno pruži vam takvo zadovoljstvo.Ja je sad pravim redovno kod kuće.
Na razne načine.Pastu Miso kupujem. Jedna od mojih mnogih varijacija je sledeći recept:Probajte i vi nekog dana kad želite nešto da vas ugreje.
Miso supa je za Japanace moram imati.Miso je pasta koja se pravi od mešavine zrna soje i pirinča, soli , vode i kvasca.Ovakva mešavina se ostavlja u buretu da fermentira skoro tri godine.Još od ranih godina 7 veka Budisticki sveštenici su kreirali i koristili Miso.Bogata je vlaknima,proteinima, vitaminima i mineralima.Miso supu su koristili i Samuraji, Japanski ratnici zbog njene hranljivosti

Miso Supa sa pečurkama i brokoli sa susamom



6 šolja bistre supe od povrća
1/2 solje suvih Shi i take pečurki.
1 solju sampinjona(seckanih)
600 grama tofu (japanska presovana soja) isečena na kocke
2 –3 kašike Miso paste
½ šolje algi
Stavi supu od povrća da prokuva.Dodaj Shii Take i alge..Sve kuvaj oko 10 minuta.
Dodaj šampinjone i tofu
Izvadi oko pola šolje tečnosti umuti miso pastu .Dodaj u šerpu.
Ostavi supu da na laganoj vatri jos 5 minuta(ne da provri) .Gotovo! Prijatno



Постави коментар
// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer