Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

четвртак, 09. јун 2011.

Ima jedna pećina stroga...

Ma ne ,neću pevati.Nego sam mislila, dosta blogova sam pisala o nadzemnim lepotama Novog Zelanda pa da zavirimo malo i ispod zemlje.Ja nisam spelolog ali me fasciniralo ..prvo koliko pećina ima Na Novom Zelandu.Morala sam odabrati samo neke i nadam se da će vam se dopasti izbor.
Poćecemo od onih koje su bliže meni..na Severnom Ostrvu.

Jedna od najčuvenijih i svakako najlepših pećina je Waitomo pećina.To odavno znaju i svici, znate oni svetleći.
I nije samo pećina najlepša .Čitava okolina sa nepreglednim zelenim poljima, mnogobrojnim vodopadima, spektakularnim vidicima i naravno svetski poznate krečnjačke formacije u Waitomo pećinskim sistemima, čine sve nezaboravnom posetom.


Pre 30 miliona godina čitavo Waitomo područje nalazilo se  ispod mora.Danas iznad i ispod zemlje ovo je tetament istorije i kako je postajala priroda.

.
Waitomo je Maorska reč koja se sastoji iz dva dela.Wai što bi u prevodu bilo voda i tomo sto prevedeno znači Ulaz u rupu.
Waitomo je medju najmirnijim predelima na Novom Zelandu i najredje je naseljen ( 2.7 ljudi )
Ne znam tačno ko je ova jedna sedmina ali tako to funkcionise u statistici po kvadratnom metru u odnosu na nacionalni prosek ,koji iznosi  14,1 posto ,što je opet smešno malo za ovaj naš ogroman prostor.


Mangaone Cave

Ova pećina se nalazi u rezervatu koji je udaljen oko 40 km od Wairoa i do nje se dolzi uskim vijugavim puttem koji nema niakkve bankine.

Detaljnije ispitane Waitomo pećine bile su otkrivene tek 1887 godine. Lokalni Maori poglavica Tane Tinorau u društvu Engleza Fred Mace su se spustili u pećine.Maori su naravno znali za ove pećine ali nisu nikad zalazili u njih.

Napravljen je splav od trske, sa kojim su se jedino uz osvetljenje sveća spustili niz vodu koja je je uticala u pećinu..Kako udjose u prvu pećinu koja je bila, Pećina Svitaca, videše neka svetla, kako se ogledaju u vodi.Kad pogledaše uvis na plafonu je visilo i svetlelo  hiljade i hiljade svitaca.

Presretni svojim otkrićem vraćali su se mnogo puta, pa su tako otkrili i gornji sprat pećine i lakši ulaz u nju.Ovaj ulaz se i dan danas koristi.1889 godine pećine su bile otvorene za turiste-Do 1906 poglavica Tane i njegova žena Huti su pratili turiste koji su istraživali pecćine.Onda je  država preuzela brigu o pećinama.
1989 godine skoro 100 godina posle otkrića, vlasništvo pećina je vraćeno potomcima Tane, koji najvećim delom i vode turiste.
Ruakuri Cave

Prema Maorskoj legendi Ruakuri Pećina, rua znači   brvnara a kuri ker, otkrivena je pre 400 do 500 godina kada je jedan maldi Maorski  lovac lovio ptice.Napali su ga divlji kerovi na samom ulazu pećine i on je pobegao u nju

Kada ste u pećini čućete žubor vodopada u blizini.Ovo je inače najduža pećina ,koja će ako je verovati onima koji su krenuli na taj put većim delom svoga putovanja ostali otvorenih usta.

Ovo je takodje jedina pećina u Južnoj Hemisferi koja je podešena za posetioce u invalidskim kolicima

Aranui Pećina

Čim udjete u Aranui pećinu naićićete na džinovske insekte Weta, koji su jedinstveni na Novozelandskom području.I pored najbolje volje nisam uspela da pronadjem srpsko ime.Ako neko prepozna na slici, neka dojavi.

Pećinska Weta se razlikuje od svojih rodjaka po veličini svojih krakova i antena u odnosu na razmere njihovog tela.Duge antene im pomažu da se lakše kreću kroz mračne prostore u pećini.Imaju oči ali ih najviše koriste da izbegnu svetlo.Noću izlaze iz pećine i u okolnim šumama traže hranu.Kada je pun mesec, zbog svetlosti neće napustiti pećinu


U Novembru 1910, mlad Maorski lovac Ruruku Aranui je lovio divlje svinje sa svojim kerom,koji je pojurio  divlju svinju nizbrdo.Aranui je trčao za njima ali u jednom trenutku i ker i divlja svinja su nestali.
Lavež kera doveo je Aranui do malog otvora na proplanku.On je puzeći ušao kroz taj otvor i gle..u ogromnoj podzemnoj pećini našao i kera i divlju svinju.Očigledno pećina je nazvana po njemu


Kawiti Caves
.


I tako, mogli bi smo još zaista dugo ići pod  zemljom i otkrivati ove lepote.
Za kraj sam ipak odabrala

Nikau Pećinu

Nikau pećina se nalazi u Waikaretu,mirnom stočarskom  i ovčarskom području sa fascinirajućim pejzažima i krečnjačkom podlogom.
 Vozeći slikovitim predelima možete napraviti i mali zaobilazak i posetiti  Weathertop Hollow, jednu od lokacija na kojima je  snimljen Lord of the Rings.


Kawiti pećine su nekoliko kilometara južno od Kawakawa.Poznate su i kao Waiomio pećine.I ove pećine su omiljene kao prebivalište svitaca. Kada udjete u pećinu oni svetle kao male zeleno plave zvezdice.

Vrlo je interesantno sresti se sa stanovnikom ove pećine džinovskom  jeguljom
Постави коментар
// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer