.
Još dok sam bila tinejdžer provodila sam mnoga popodneva na terasi mojih roditelja listajuci njihove ilustrovane o hrani.Pre ili kasnije gledajuci sve te slike(kao i dana danas) ,uhvatila bi me glad pa bih krenula put kuhinje.Kao što i priliči nezahvalnoj tinejdžerki ispužila bih ruku tražeći novac da kupim šta mi je potrebno da stvorim jelo godine(tako sam ja bar tada mislila) i naravno trebalo je i da me odvezu do radnje.
Posle nekoliko sati moja jadna kreacija bi se pojavila na stolu.Moji fer roditelji su sve to podnosili diveći se svemu iako bi recimo kolačić bio toliko tvrd da je bila potrebna bor mašina da se prodje kroz njega a hleb od tikvica toliko mokar da si mogao cediti supu iz njega.
Takvog jednog dana, okrećući mnoge stranice odjednom ugledah nešto što mi izmami duboki uzdah.
Tu preko čitave strane širilo se nešto što se zvalo Creme Caramel. .Meni se to učinilo kao neka super cura koja se sunča na Majami plaži, sijajući se i kupajući se u zlatnom sosu.
Ok ne bih sad da spomenem kako je moj izgledao kad je bio gotov ali da se pohvalim danas ga pravim kao da sam se rodila sa tim talentom pa se niko ne mora više plašiti kad dodje kod mene u goste.
Za karamel
¼ šolje vode
1 šolja šečera
Za puding
1 šolja punomasnog mleka
1 šolja slaga
1 vanila presečena na pola
3 jajeta
2 žumanca
½ šolje šećera
1Prvo ćemo napraviti krem. Uzmi 1/3 mleka , preseci vanilu i stavi je u mleko.Prokuvaj.Ostavi oko 10 minuta tek da ne kuva, da bi mleko izvuklo vanili ukus.Malo ohladi pa umešaj ostatak mleka, šećer i jaja.Dobro ulupaj.
2.Sada pravimo Karamel.Stavi šećer i vodu u malu šerpu.Sad pusti da sve provri.S vremena na vreme pažljivo mešaj
Posle izvesnog vremena,oko 10 minuta, primetćeš da šećer dobija zlatno braon boju
Sada morate biti pažljivi da vam karamel ne izgori.Ovako kao na slici je gotov.
3.Sada morate brzo ovo sipati u rameskine.
Za nekoliko minuta karamel ce se stvrdnuti i imati onu lepu zlatnu boju.
Sada dodaj mešavinu šlaga u rameskin
Stavi rameskine u tepsiju koju napuniš vodom da stigne do pola rameskina.Stavi u rernu i peci an temperaturi od 160 stepeni Celzija., 45 minuta | |
Ostavi sad kreme karamel da se ohladi, prekri i ostavi u frižideru..najmanje 4 sata ili preko noći. | |
Sa vrhom noža idite oko ivice rameskina zatim ga prevrnite na tanjir |
.
21 коментар:
BOŽANSTVENO IZGLEDA!!
Nasmijala me tvoja priča. Karamel nažalost ne volim, tako da ne mogu komentirati sam recept.
Jos bozanstevnije je jesti ga:)
Uglavnom da sam te nasmejala.Ne mozemo sve voleti..:)
Obožavam Creme Caramel, podsjeća me na našu Dubrovačku Rožatu :)
Poznata mi je ta tvoja priča, čini mi se kako smo svi mi jednom bili takvi, a veliki dio naših "eksperimenata" završio je u smeću... Bez prakse nema zanata :)
@maja ..jao mogla bi se knjiga pisati o tome..ali dobro da smo u tom procesu istrajale kad pogledam koleginice wow:)
Svaki početak je nespretan u bilo čemu ali radom se dođe to rezultata, bitno je imati volje, a ti imaš volje, rada i rezultata!
Obožavam ovo! Tvoj izgleda upravo savršeno. oVO SE KOD NASČESTO RADI U PRIMORSKOM KRAJU I ZOVE SE ROŽATA. jA JOŠ NISAM PRAVILA, NISAM SE USUDILA, MENI SVE TO S KARAMELOM MALO KOMPLICIRANO DJELUJE, ALI MORAT ĆU SE OKUŠATI JER JE STVARNO JAKO FINO
Joj, sorry na velikim slovima, upalila sam slučajno Caps lock :))
@poezija s mora to ej najveca nagrada:)
Tamara nisi slucajno nego od uzbudjenja i odluke da to napravis samo sledi recept veruj nije tesko...
woooow, divno izgleda!
zapravo, kao i cijeli tvoj blog, baš sam guštala pregledavajuć ga :))
sviđa mi se način na koji prezentiraš recepte, korak po korak, uz puno fotkica.
Ah, Dzoli, kad se samo setim, meni je u tvojim godinama vrhunac bio kada napravim spagete bolonjeze!
Ja pravim nesto slicno sto mi ovde zovemo Karamel Flan. Sastojci su malo drugaciji, ali postupak pravljenja je identican. Zapravo to je ista "porodica" kolaca. Najvaznije da se savlada taj proces pravljenja karamela, sve ostalo je jako jednostavno.
Meni je ukus tog kolaca neverovatan... prosto se topi u ustima. A i volim jednostavne dezerte.
Evo, ako hoces probaj moj recept http://soibiber.blogspot.com/2011/02/putovanje-u-portoriko-malo-o-njihovoj.html
Ma, ovo je stvarno dzolistic :)
Jako bih volela jednu od ovih ćasa - smazala bih je u slast:)
Džoli moja, uvek se rado setim sličnih tinejdžerskih momenata potošenih na UNIŠTAVANJE namirnica, i VEŽBANJE kulinarskih (ne)sposobnosti:)))
I love when pictures talk, and your pictures are screaming DELICIOUS. Love caramel!
Ogladnese mi oci:)))
E hvala svima.Znaci svi cemo probati Creme Caramel:)
Divno, obožavam ga!
Nikad nisam probala, ali tvoje fotografije me baš mame. Odlično izgleda! Moraću prvo da nabavim ove posudice... :)
Dragana moze i u vecoj vatrostalnoj posudi mada korisno ej imati ove rameskien svasta u njima moze da se pravi.sufle npr individualna serviranaj od povrca itd;)
I mene kao i Maju podsjeća na Dubrovačku rozatu iako se ona dosta drugačije pravi. Moja sestra je često radi pa ću je jednom pratiti i napisati post. Tvoj krem karamel mi je odličan,gledajući ga osjećam koliko je fino. I super izgleda !
Постави коментар