Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

петак, 20. јул 2018.

Kuligre : Tražimo Najbolji Recept Bosanske Kuhinje: 157. Sarajevski sahan ili Šarena dolma


Sarajevski sahan ili Šarena dolma

 Sastojci za fil:
 500 g mlevenog  junećeg mesa
1 veća glavica luka
3 čena belog luka
100gr pirinča ili bulgura
Soli I bibera po ukusu
Peršun
700ml. vode

Povrće:
4 okrugle tikvice
4 paprike
4 paradajza za punjenje
2 glavice crnog luka
10 listova vinove loze
2 šargarepe


Sastojci za preliv od paradajza:
 2 kašike ulja
2 kašike paradajz  pirea
700ml. vode
1 goveđu kocku za supu




 Postupak pripreme:

 Prvo pripremiti povrće….
 Tikvice izdubiti, paradajzu ukoliko nije onaj za punjenje već običan, odseći vrh I izdubiti ga, paprika očistiti od semenki, šargarepu iseći na pola.
Lišće vinove loze prokuvati  da bi omekšali a luk prokuvati oko 10 minuta I prebaciti ga u hladnu vodu, a zatim pažljivo izdubiti izvlačenjem koluta luka drškom kašičice.
Ostaviti 2 – 3 zadnje opne.
Meso I glavicu crnog luka izdinstati uz dodavanje bibera I soli, pa dodati pirinač I alevu papriku
Povrće puniti filom i i slagati u dublju vatrostalnu posudu.
Sve ređati jedno do drugog a šargarepu izrezanu na kriške staviti uzduž.
U drugu šerpu sipati 700ml vode sa jednom goveđom kpockom za supu.
U drugom sudu zagrejati 2 kašike ulja I staviti paradajz pire I kašičicu mlevene paprika.
Propržiti oko 2-3 min pa u to sipati goveđi bujon I ostaviti da provri.
Poklipiti I peći oko  1h na 250C.
Nakon 15min od početka pečenja dodati preliv pa nastaviti sa pečenjem.
Poslužiti uz pire krompir I uživajte u raznovrsnim  ukusima koji su se spojili u jedan.


Snežana Kitanović
Постави коментар
// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer