KVRGUŠA
Potrebno je:
- 5 kom pilećih bataka
- po ukusu suvog biljnog začina
Za zaliv:
- 3 jajeta
- 1 kašičica soli
- 225 -250 g brašna
- 300-325 ml mleka
- 50 ml neutralne pavlake
I još:
- 50 g otopljenog maslaca
- oko 200 ml mleka
- malo kisele pavlake
- Priprema
- Batake oprati, posuti suvim biljnim začinom i nauljiti. Dobro ih promešati da se začin upije. Za zaliv umutiti jaja sa mlekom, brašnom, pavlakom i solju da se dobije kaša gustine kao za plačinke. Meni je ovo bilo dovoljno za okruglu tepsiju promera 28 cm, a vi možete po želji... Pećnicu ugrejati na 200-220 stepeni, opet zavisi od pećnice, nauljiti tepsiju u staviti da se ulje zagreje. Kad je dovoljno vruće, naliti kašu i složiti batake, pa staviti da se peče, 20-tak minuta na 200 stepeni.
- Kad je kvrguša porumenila, izvaditi je iz pećnice, premazati otopljenim maslacem. Vratiti na par minuta u rernu.
- Izvaditi ponovo tepsiju, malo nožem izdići testo, naliti mlekom dno tepsije, a potom preliti i preko. Koliko ćete koristiti mleka je vaš izbor, meni je bila dovoljna šolja od 2 dl... Vratiti u pećnicu još 10-12 minuta da se fino zapeče i bataci dobiju lepu hrskavu koricu. Poslužiti sa kiselom pavlakom i sezonskom salatom. Prijatno!
- Dijana Ademović
- Subotica
Нема коментара:
Постави коментар