Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

петак, 20. јул 2018.

Kuligre: Tražimo Najbolji Recept Bosanske Kuhinje: 162. Bosanska pita Krompiruša



Bosanska pita krompiruša

Za kore  je potrebno
1/2 kg brašna
3 dl vode
 1 kašičica soli
1 kašika ulja

za fil
 400 grama oljuštenih krompira
 300 grama crnog luka
  1,5 dl ulja
malo bibera

Priprema

Zamesiti testo od svih potrebnih sastojaka, podeliti  na 4 jufkice
Prekriti testo platnenom salvetom i ostaviti petnaestak minuta da odmori



Svaku jufkicu razviti oklagijom u veličini tanjira i premazati uljem, ponovo ostaviti petnaestak minuta da testo odmori.
Svaku jufkicu razvlačiti rukama na stolu koji prekrijete stoljnjakom
Dok se testo odmaralo pripremite fil. Krompir narendajte u jednu posudu a luk  nasecite u drugu, posolite malo i pobiberite
Preko kore rasporedite prvo rendani krompir, zatim luk i prelijte sa 2 kašike ulja. Uz pomoć stoljnjaka  zavijte pitu i stavite je u podmazan pleh. Tako urradite i sa ostalim korama.



Zagrejte rernu na 200 stepeni i pecite pitu dvadesetak minuta dok porumeni
  Pečenu pitu ostavite da se malo  prohladi, secite i poslužite

Gvozdena Živković
Постави коментар
// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer