Baklavice sa varjače
Sastojci:
Za testo:
- 300 g mekog brašna
- 100 g margarina
- 1 jaje
- 1, 2 dl mleka
- prstohvat soli.
Za sirup:
- 150 g šećera
- 1 dl vode
- sok od pola limuna.
Za fil:
- 200 g mlevenih oraha
- 100 g šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 100 g rendane čokolade.
Za premazivanje:
- 1 žumance
- 3 kašike mleka
- 50 g margarina.
Vreme pripreme: 110 minuta
Količina: za 9 osoba
Cena: 380 dinara
Priprema:
Margarin otopiti na laganoj vatri i ostaviti da se prohladi. Zatim sjediniti u dubljoj posudi polovinu otopljenog margarina, mlako mleko, jaje, prstohvat soli i sve lepo umutiti mikserom. Postepeno dodavati brašnom sve vreme meseći rukom, dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo ostaviti da odmori oko pola sata, a zatim ga podeliti na 9 jednakih delova i od njih oblikovati male loptice. Svaku lopticu istanjiti oklagijom na debljinu od oko 1 milimetar i premazati polovinom otopljenog margarina( preostalog od smese za testo). Zatim ih obilno posuti mešavinom mlevenih oraha, šećera, vanilin šećera i rendane čokolade. Na početak svake posute kore staviti usku varjaču, pa motati do kraja, a zatim varjaču izvući sakupljajući krajeve rolnice( kako bi se napravili nabori). Na isti način pripremiti i preostale rolnice, pa ih poređati u pleh podmazan margarinom. Umutiti žumanac sa tri kašike mleka, pa njime premazati poređane baklavice. Peći ih u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 25 minuta. U međuvremenu, otopiti margarin, pa njime preliti baklavice i vratiti ih u rernu. Peći ih dok ne porumene na istoj temperaturi. Dok se baklavice peku, pripremiti sirup. U suvu šerpu staviti šećer i ravnomerno ga rasporediti po dnu. Zatim zagrevati na umerenoj vatri uz često mešanje sve dok ne požuti. Naliti vodom i ostaviti da se karamel sirup skuva. Nakon ključanja kuvati još nekoliko minuta. Zatim izmaći sirup sa ringle, dodati mu limunov sok i promešati. Baklave izvući iz rerne, preliti ih karamel sirupom, pa vratiti da se dopeku još 10 minuta na 180 stepeni. Zatim rernu isključiti, a baklave ostaviti još nekoliko minuta u isključenoj rerni. Potom ih izvući, sačekati da se potpuno ohlade i lepo upiju sirup, pa ih odložiti u frižider.
Sandra Stojiljković Cvetković
Нема коментара:
Постави коментар