Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

среда, 15. фебруар 2017.

Patin 15ti, "Pržen grašak" * Baked Peas"

Kada sam videla na brzinu naslov za novu igricu u Patin 15ti kuvar : Prženi grašak , baš sam pomislila: otkud od tolikih divnih kreacija da izaberu baš grašak:). Naravno da sam u brzini previdela znakove navoda kod graška.
Tako ja u svom neznaju naberem grašak u bašti i spremim se da vidim kako ga to Pata prži:)
Znaći grašak u drugo jelo, a za Patin grašak drugi dan, dok prvo spremimo konsome.

Danas se konsome vrlo retko pravi, jednostavno jer se nema vremena, a proces je malo poduži. No u pomoć je došao slow cooker i tako u Patinu čast, a i da se podsetimo napravismo i domaći konsome.

Recept za grašak imate dole pa ga neću ponavljati 

Sastojci

2 veće govedje koske sa malo masnog mesa na njemu.

Sećam se kad smo kod novog mesara prvi put pitali da nam da nekoliko koski, on nam ih je dao i rekao da će se kuca radovati (koske ovakve vrste mesar daje besplatno). Moja devojčica koja je bila sa mnom na to odgovori: Naš ker ne voli da jede supu :)
Povrće: 1 paradajz,1 šargarepa, štapić celera,1 manji crni luk i buket garni ( list peršuna, lorber i timijan i izvinte Francuzi ja stavim i malo ruzmarina)Meso prvo prepržimo sa svih strana
. Za 1 l konsome će vam trebati oko 500 g kostiju.
Stavimo u slow cooker , nalijemo vodu i na najnižoj temperaturi kuvamo nekoliko sati. Ne mešamo da ne bismo dobili zamućenu supu.


Kada se meso skuvalo izvadimo sve sastojke osim supe.Ja to obično onda pažljivo uspem u tepsiju da bi se brže ohladilo, mada ako ostavite preko noći, ujutru samo skinete sloj masti koja se formirala na površini.

Supu zatim procedimo kroz finu gazu, ako je potrebno i nekoliko puta, dok zaista ne bude bistra. Konsome je gotov.
Pre posluženja samo ga zagrejete , da ne provri.
Osim pečenog graška, kao što je u ovom receptu, može se koristiti kao dodatak i razno povrće, jaje  i slično.

Razbiti 2 cela jajeta u kazanče za sneg.
 Dodati malo soli, 1 veliku kašiku mleka, pa sve to mešati i dodavati malo-pomalo brašna ( meni je trebalo oko 1/2 šolje brašna, 65 g ) , dok se ne dobije masa tako gusta koja, kad se propusti kroz đevđir, ne curi već kaplje. Masa mora biti gušća no što je masa od koje se prave palačinke.
 U tiganj staviti više masti i dobro je zagrejati. Na mast, kroz đevđir, sipati malo-pomalo testa i dok se bude cedilo kroz đevđir testo će dobijati oblik zrna graška.

 Ne sme se nikako sva masa sipati u tiganj odjednom, no samo toliko koliko je potrebno da svako zrno ima dovoljno mesta i zasebno se prži sve dok ne porumeni.
 Kad je testo prženo, vaditi ga rešetkastom lopaticom iz masti, a postupak ponavljati dok sav "grašak" ne bude ispečen. 
Ovaj uložak spušta se u konsome tek onda kad se konsome iznosi na sto.

Нема коментара:

// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer