уторак, 21. фебруар 2017.

Berbere piletina sa sočivom *Berbere chicken with lentils







Scroll down for Recipe in English

Sad kad smo napravili Berbere začin da ga isprobamo i u praksi. Pa isprobali smo i bili uzbudjeni kao mala deca kad dobiju neki poklon. To se samo mljackalo i uzdisalo za stolom. Tako ustvari uvek kad naidjemo na novu kombinaciju ukusa. Uz ovo smo pravili i Etiopijski pljosnat hleb injera, koji više liči na palačinke. Teff brašno , smo ovde našli, mada ako kod vas u prodavnicama zdrave hrane  nema onda ništa. Iako se sa Teff brašnom može kombinovati i belo i  heljdino brašno ipak mora biti u sastojcima. No i da izostavite ovaj hleb ništa strašno jelo je i dalje preukusno. I samo da dodam veoma i vrlo ljuto!

Teff brašno  se pravi od vrste pšenice koja ima jako sitna zrna, smatra se da je brašno bezglutensko i jedno od najhranljivijih vrsta. Možda ga ima i kod vas ali ja ne znam kako se zove. Evo dodala sam sliku. Ako neko prepozna, neka mi molim javi.



Sastojci

1 šolja sočiva ( nemojte koristiti sočivo koje je prepolovljeno)
3 šolje vode
2 šolje seckanog crnog luka
5 čena usitnjenog belog luka
1 Kašika svežeg, rendanog djumbira
1 šolja šargarepe u kockicama
1 šolja sečenog paradajza
2 do 3 Kašike Berber začina
1 kašićica soli
2 Kašike maslinovog ulja
Svež peršun za garniš
 6 komada pilećeg mesa, po izboru
2 do 3 Kašike Berbere začina




Priprema

Izdinstamo crni i beli luk, šatgarepu i djumbir, oko 5 do 7 minuta. Dodamo 3 Kašike Berbere začina i dinstamo još 3 minuta.
Dodamo 1 šolju sočiva, paradajz, 3 šolje vode , so i poklopljeno na niskoj temperaturi krčkamo oko 30 minuta.


U medjuvremenu sa 3 kašike Berbere začina, dobro utrljamo piletinu i ostavimo da stoji oko 15 minuta.
Posolimo i pobiberimo, pa u tiganju propržimo jednu starnu oko 7 minuta , pa drugu oko 3 minuta

Sipamo u vatrostalnu činiju i pečemo u rerni na 200 stepeni C , oko 15 minuta.



Serviramo sa sočivom, i garniramo sa sveže iseckanim peršunom. Umačemo INJERE , pljosnati hleb.



*************************************************

Berbere chicken with lentils



Now that we made Berbere spice mix, we want to try it out.
And we did to the delight of all around the table. We were eating so happy like during Xmas time when you open the present. It is always around our table like that when we discover a new taste. I have to tell you it is very spicy!
Ingredients
  • LENTILS
  • 1 cup lentils,  (do not use a split lentil)
  • 3 cups water
  • 2 cups diced onions
  • 5 cloves garlic, minced
  • 1 tablespoon fresh ginger, minced
  • 1 cup diced carrot
  • 1 cup diced tomato
  • 2-3 tablespoons Berbere Spice Mix 
  • 1 teaspoon salt
  • 2 tablespoon olive oil
  • Fresh Italian parsley for garnish
  • 6 chicken thighs (skin on)
  • 2-3 tablespoons Berbere Spice Mix


Create
  1. Preheat oven to 400 F
  2. In a heavy bottom pot or dutch oven, saute diced onion, carrots, garlic and ginger in 2 tablespoons olive oil, until tender, about 5-7 minutes. Add 2-3 tablespoons Berbere Spice mix and sauté 2-3 minutes. Add 1 cup lentils, 1 cup diced tomatoes, 1 teaspoon salt and 3 cups water, bring to a boil, cover, turn heat to low and let cook until al dente, about 30 minutes.
  3. Pat Dry Chicken
  4. Salt all sides of chicken with salt and pepper
  5. Generously rub each piece with some Berbere Spice Mix.
  6. Heat 1 tablespoon oil in a heavy bottom skillet, on medium-high heat, place chicken skin side down and sear until it is crispy and golden, about 6- 8 minutes. Turn over, and turn heat down to medium, searing for 2-3 minutes. Place in a 400 F oven until internal temperature reaches 165F (10-15 minutes)

  1. Serve over a bed of the lentils, and garnish with fresh Italian parsley. Mop up with Injere , flat bread



Постави коментар
// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer