четвртак, 08. септембар 2016.

Kuligre: Najbolji Recept moje bake i Zidna kuvarica 94


Poslednji Recept za naše Kuligre stigao je od Dijane Ademovič. Svima sretno!


Lepljiva piletina sa domaćim njokama u sosu od plavog sira

Potrebno je 

1 kg pilećeg mesa,bataka,karabataka i krilca
4-5 kašika kečapa
3-4 kašičice začina za piletinu
1 kašičica šećera
1 kašika meda
1 kašičica limunovog soka
oko 1 dl maslinovog ulja
-2 čena belog luka
komadić svežeg đumbira
po potrebi soli
malo belog bibera
malo susama

Za njoke

  • 600 g krompira
  • 300 g brašna
  • 1 jaje
  • 100 g maslaca
  • po ukusu soli

  • Za sos
    • 100 g sira sa plemenitom buđi
    • 300 ml mleka
    • 1 ravna kašičica gustina

    • Priprema

    • Pileće meso dobro oprati,posušiti i ostaviti na stranu.Spremiti marinadu tako što pomešamo kečap,maslinovo ulje,med,šećer,limunov sok,naseckane đumbir i beli luk,dodati začin za piletinu i so i biber,ako je potrebno,pa sve preliti preko piletine,Ostaviti bar sat vremena,u frižideru,povremeno promešati.
    • Nakon tog vremena,poređati meso u vatrostalnu činiju i peći 40.-tak minuta da bude fino pečeno,spolja hrskavo,a unutra sočno.
    • Poslužiti uz domaće njoke u sosu od plavog sira.
    • Njoke spremimo tako što skuvamo krompir u ljusci, prohladiti, oljuštiti, pa dok je još topao, izgnječiti. Dodati mu so i maslac, pa još malo pasirati.Ubaciti jaje, promešati kašikom, pa dodajući brašno, malo po malo, umesiti srednje mekano testo.Podeliti ga na 4 lopte.Odložiti ih u frižider na 20tak minuta, da se malo stegne, da bi se lakše obradilo.
    • Od svake lopte formirati valjak, pa seći kockice, koje blago pritisnemo viljuškom. Kuvati njoke u blago posoljenoj vodi. Kad isplivaju na površinu, kuvati još tridesetak sekundi, pa rešetkastom kašikom ih vaditi da se ocede, dok se ne spremi sos.
    • Za sos od sira staviti u šeršicu mleko i plavi sir isečen na kockice.Zagrevati mleko dok se sir ne otopi. Da bi se dobila fina, kremasta struktura, na samom kraju sipati u sos gustin razmućen u malo mleka, promešati i skloniti sa vatre. Toplim sosom preliti njoke i odmah poslužiti sa lepljivim,mirišljavim pilećim mesom.

    • "DO KRAJA DOĐE KULIGRA OVA,
    • NOSTALGIČNA,PREDIVNA,
    • ŠTO USPOMENE TRGNU IZ ZABORAVA,
    • HVALA DŽOLI,BOKI,GVOZDO,DIVNA..."
Постави коментар
// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer