четвртак, 01. септембар 2016.

Kuligre> Najbolji Recept moje bake i Zidna kuvarica 61



Recept za lep Bakin hleb i Zidnu kuvaricu poslala je Snežana Knežević. Sretno!



BAKIN HLEB
Potrebni sastojci:
- 1 kocka svežeg kvasca (ili podmešen kvasac od uskislog testa)
- oko 1500 g brašna za hleb
- oko 800 ml tople vode
- 1 kašika šećera
- 1 kašika soli
- 100 g masti
- 1 kašika sirćeta
Priprema:
U veću vanglu staviti veći deo brašna i u sredini napraviti udubljenje. Staviti izmrvljen kvasac, šećer i deo tople vode. To malo promešati da bi se kvasac otopio. Ako koristite kvasac od uskislog testa to je u  stvari odvojen komad testa od prethodnog mešenja hleba u koji se doda još malo brašna i tečnosti i ostavi da fermentiše. Za pravljenje hleba upotrebite deo toga i opet ponovite postupak i uvek će te imati svež kvasac i ne morate da ga kupujete. Kada se kvasac otopio počnite rukom da mešate brašno sa kvascem. Dodajte i so i sirće. Postepeno dodajte vodu i mesite sve dok ne dobijete kompaktnu loptu od testa koja se ne lepi za ruke. Pospite je odozgo sa malo brašna, pokrite kuhinjskom krpom i ostavite na toplom da se testo duplira. Testo ponovo premesite, formirajte loptu i stavite je u tepsiju ili okrugli kalup koje ste podmazali mašću. Hleb namažite i odozgo sa mešavinom vode i masti. Ostavite hleb da ponovo nadodje a za to vreme zagrejte rernu na 200 C stepeni. Izbockajte ga viljuškom ili nožem i stavite da se peče. Kod moje babe se hleb pekao u onom crnom metalnom šporetu, koji je podsećao na smederevac, samo je sav bio crn. U toku pečenja hleb okrečite ako je potrebno da bi se ravnomerno ispekao. U električnom šporetu se peče od 50 do 60 minuta. Izvadite hleb iz rerne i tepsije u kojoj se peko, poprskajte ga hladnom vodom, pokrite i ostavite da se ohladi. Prijatno!


Постави коментар
// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer