Ovu divnu pogaču šalje Dijana Ademović. Sretno!
LETNJA POGAČA
Za testo
600 g brašna,
1 kašičica soli,puna
1 kašika šećera
4 ravne kašičice suvog kvasca
1 jaje
2 kašike milerama
1 kašičica sirćeta
5 kašika maslinovog ulja
275-300 ml tople vode
Za nadev
2 veća struka praziluka
100 g feta sira
4-5 paradajza,u zavisnosti od veličine..
I još
1 jaje za preaz,mako ćurikota,kukuruznog griza i susama za posipanje
Priprema
U prosejano brašno staviti so,šećer i kvasac,pa promešati.Dodati ulje i mileram,ovlaš umućeno jaje,pa sipajući postepeno toplu vodu umesiti srednje tvrdo testo.Ostaviti ga da odmara oko 40.-tak minuta.
Za to vreme na malo ulja pržiti praziluk,pa kad je gotov posoliti ga i pobiberiti.Paziti da ga ne presolimo,jer je i feta slana...
Nadošlo testo podelimo na tri loptice,jednu veću,drugu nešto manju od prve i treća nek bude još manja...
Najveću loptu rasučemo oklagijom,pa je postavimo u pleh obložen pek papirom.Drugu takođe razvučemo,a onda valjkom za testo izrežemo mrežu.
Prvu koru filujemo tako što rasporedimo nadev od praziluka,ali ne do kraja,jedno 1 cm ostavimo prazno.Preko praziluka namrvimo feta sir,a onda poslažemo na kolutove sečen paradajz koji malo posolimo,ili ne,po ukusu...Rubove kore naboramo,da nadev ne bi iscureo.
Pažljivo prebacimo mrežicu od testa preko nadeva,podavijemo ispod kore,da se prilikom pečenja ne bi izvukla,a višak testa odsečemo nožem.
I treću loptu rasučemo,pa modlom vadimo leptiriće.Poslažemo ih preko mreže,koju smo prethodno premazali umućenim jajetom,poslužiće kao lepak...
Ostavimo pogaču da odmara,ugrejemo pećnicu,još jednom premažemo celu pogaču jajetom i ukrasimo ćurikotom,susamom i kukuruznim grizom...Pečemo pogaču da fino porumeni...
U slast!
Dijana Ademović
Subotica
"ZA DOBRE MOMKE NAŠE,
OVE VREDNE KOSAČE,
UMESILE LEPE SNAŠE,
MIRIŠLJAVE POGAČE"
Нема коментара:
Постави коментар