Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

понедељак, 29. август 2016.

Kuligre, Najbolji Recept moje bake i Zidna Kuvarica 45


Da, da bake su i leti pravile sarmice i to kakve! Pogledajte recept bake Verice Nikolić,koji nam je poslala. Sretno!

Letnje Sarmice

Potrebno je :
1 veća glavica slatkog kupusa (od 2,5-3kg)
2 l vode
2 kašike soli
2 kašičice limontusa
Fil za sarmu :
800 g mešanog mlevenog mesa (svinjskog i junećeg)
300 g domaće, dimljene, slanine
2 veće glavice crnog luka
3 veće šargarepe
2 kašičice biozačina
1 kašika aleve paprike
1 kašičica mlevenog bibera
100 g pirinča
3 listića lorbera
2 kašike masti
Priprema :

Listove za letnju sarmu pripremiti dan ranije, od spremanja jela. 
Sa glavice kupusa skinuti listove, nožem odstraniti zadebljani deo, na listu, i listove složiti u dublju posudu. Vodu, zajedno sa solju i limontusom, staviti da provri. Vrelom vodom preliti, pripremljene, listove, pritisnuti ih nekim težim predmetom (možete staviti tanjir, pa na njega napunjenu flašu sa vodom), prekriti starim stolnjakom i ostaviti do narednog dana. Narednog dana izvaditi listove i ostaviti da se ocede, dok se sprema fil.
Fil za sarmu :
Mast staviti u dublju šerpu i staviti na vatru, da se rastopi. U rastopljenu mast ubaciti domaću slaninu, iseckanu na kockice i ostaviti da se prži. Čim slanina otpusti svoju aromu dodati sitno iseckani crni luk, kao i iseckanu šargarepu. Kada povrće, malo, omekša dodati mleveno meso i, dobro, ga varjačom usitniti. Kada meso promeni svoju boju, dodati biozačin, biber i alevu papriku. Sve dobro sjediniti, pa ubaciti, prethodno opran, pirinač. Promešati i skloniti sa vatre, da se malo prohladi. 
Na dlan ruke staviti jedan list kupusa. Na sredinu lista staviti dve kašike fila, pa preko fila prebaciti levu i desnu stranu lista i uviti rolnicu. Tako uraditi sve dok ima listova i fila (dva veća lista ostaviti da se prekriju sarme).
Ostatak kupusa, koji je ostao prilikom odvajanja listova, sitno iseckati i staviti ga na dno, dublje, posude, u kojoj će se sarma kuvati. Preko iseckanog kupusa poređati sarmice (mogu se ređati i dva reda). Između sarmica staviti lorber. Poređane sarmice prekriti, ostavljenim, listovima. Sarmice naliti, vrelom, vodom, tako da voda bude 1cm ispod sarmica. Posudu, sa sarmama, prekriti alu folijom i staviti je u rernu, na 200 stepeni. Čim tečnost provri smanjiti na 160 stepeni i krčkati, u rerni, naredna tri sata. Zadnjih pola sata izvaditi posudu iz rerne, pažljivo skloniti foliju i vratiti da se sarmice zapeku.
Ove, letnje, sarmice moja baka (od koje je moja majka preuzela recept) nije zapržavala, i nije između njih stavljala suvo meso. 

Нема коментара:

// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer