Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

среда, 17. август 2016.

Kuligre, Najbolji Recept moje bake i Zidna Kuvarica 8



Ovu prelepu starinsku pitu koja nosi zvučni naziv :Prelivena Kolpita sa kupusom , poslala je Dijana Ademović
Sretno!

PRELIVENA KOLPITA SA KUPUSOM


Za testo
 
800 g brašna
2 ravne kašičice soli
4 kašike ulja,
400-450 ml tople vode
Za nadev
400 g mladog kupusa,
2 šargarepe
1 crni luk
po ukusu bibera i soli
Za preliv šolja,of 2 dl,jogurta
2 čena belog luka



Priprema

Brašno prosejati u činiju za mešenje,staviti so i ulje,pa dodajući toplu vodu malo po malo,umesiti testo srednje tvrdoće.Podeliti ga na 5-6 lopti,svaku nauljiti,pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji bar pola sata.
Za to vreme,na ulju pržiti seckan crni luk i šarfarepu,pa kad omekša,dodati rendani kupus.Pržiti dok svo povrće ne omekša,posoliti,pobiberiti.
Na stolnjaku svaku loptu prvo rasklagijati,potom premazati uljem,a onda rastanjiti kore što više može,preko celog stola.Deblje krajeve testa odstraniti,a i ne mora,ali ako ih odstranite,napravite manje loptice,pa od njih se može napraviti manja pita...
Krajeve testa sa duže strane stola prebaciti ka sredini,poprskati uljem,pa staviti nadev.Povlačeći stolnjak ka sebi,motati savijaču.Zamotano testo staviti u nauljenu tepsiju i ponavljati postupak dokle god ima materijala.Od jogurta i belog luka napraviti preliv i zaliti savijaču.
Pećnicu ugrejati na najjače.Staviti tepsiju unutra i peći da fino porumeni.Pred kraj,izvaditi savijaču,poprskati sa malo vode i vratiti nazad na par minuta.Ako želite hrskaviju pitu,preskočite ovaj korak...
Poslužiti uz jogurt i sir.


Ovakvu savijaču- kolpitu je pravila moja pokojna majkica

Dijana je poslal i prelep tekst za Zidnu kuvaricu, nažalost bez crteža..


"Tvoje zlatne ručice,
bakin slatki šećeru,
nek umese pitice,
svome dragom za večeru"

Нема коментара:

// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer