среда, 24. август 2016.

Kuligre: Najbolji Recept moje bake i Zidna Kuvarica 27


Još jedan bakin recept , napravila je Veica Nikolić uz lepu Zidnu kuvaricu. Sretno!


Limun štanglice

Potrebno je :

300 g brašna
100 g masti
150 g šećera
1 jaje
1 kašičica sode bikarbone
Fil :
1/2 l mleka
7 kašika šećera
7 kašika brašna
2 limuna (sok)
250 g margarina
100 g šećera u prahu

Priprema

U vanglicu staviti mast i šećer, pa, viljuškom, penasto umutiti. Dodati jaje i sjediniti. Sipati brašno sa sodom bikarbonom i, rukom, zamesiti. Mesiti sve dok se ne dobije glatko testo. Testo podeliti na tri dela. Odmah razvijati korice, na prevrnutom plehu, vel. 28cm x 19cm (da bih lakše mogla da ih skinem, pečene, sa pleha, ja sam isekla pek papir, veličine prevrnutog pleha, pa preko njega razvijala testo. Zajedno sa papirom sam prenela na pleh, pekla i, vrlo, lako skinula pečenu koricu, bez bojazni da se polomi). Korice peći, u prethodno zagrejanoj rerni, na 160 stepeni, oko pet minuta. Vodite računa da korice ostanu bele. Čim ivice blago porumene, vaditi koricu, iz rerne.
Fil : od 1/2 l mleka odvojiti 200 ml, a ostatak, zajedno sa šećerom staviti da provri. U odvojenoj količini mleka razmutiti brašno. Kada mleko provri sipati razmućeno brašno i skuvati krem. Kuvani krem prekriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi. Margarin umutiti penasto, sa šećerom u prahu. U ohlađeni krem sipati, sveže, isceđen sok, od dva limuna. Promešati, pa, postepeno, dodavati umućeni margarin. Mikserom umutiti, da se dobije penasti krem. 
Na tacnu za kolače staviti jednu koricu, pa preko rasporediti pola fila. Poklopiti drugom koricom, blago je pritisnuti rukom, pa staviti ostatak fila. Ravnomerno ga rasporediti po celoj kori. Na kraju poklopiti trećom koricim, blago pritisnuti i ostaviti, preko noći, u frižider (da bi korice omekšale). Narednog dana isecite štanglice i uživajte.



Постави коментар
// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer