петак, 26. август 2016.

Kuligre : Najbolji Recept moje bake i Zidna kuvarica 33



Bakin Recept za Kosovske mantije i zidnu kuvaricu šalje Sandra Stoiljković Cvetković. Sretno!

Kosovske mantije

Sastojci:

Za koru:

- 550 g mekog brašna

- 3 dl mlake vode

- 50 ml ulja

- 1/ 2 kašičice soli.

Za fil:

- 500 g mlevenog mesa

- 2 glavice crnog luka

- so, mešavina začina- po ukusu.

Za preliv:

- 2 dl gustog jogurta( ili 1d jogurta i 1dl kisele pavlake).

Priprema:

U posudu za mešenje sipati polovinu brašna, dodati mu so i promešati. Sipati mlaku vodu i 2

kašike ulja, pa smesu ujednačiti. Postepeno dodavati preostalo brašno i sve vreme mesiti, dok se

ne dobije glatko testo. Dobijeno testo podeliti na 6 manih loptica i ostaviti ih da odmore oko 20

minuta. Uzeti jednu lopticu i oklagijom je rastanjiti u manju koru. Tako uraditi sa svih 6 loptica.

Zatim svaku rastanjenu lopticu ređati jednu preko druge, a između ih premazivati uljem.

Postupak ponavljati dok se ne potroši pripremljen materijal. Poslednju rastanjenu lopticu

premazati sa vrlo malo ulja. Ovako naslagano testo ostaviti da miruje oko 20 minuta. U

međuvremenu, pripremiti fil. Luk sitno iseckati i propržiti na ulju. Nakon nekoliko minuta dodati

mu mleveno meso i vrlo malo vode i nastaviti sa dinstanjem. Pred kraj posoliti po ukusu u dodati

začine po želji. Ostaviti da se malo prohladi. Odstojalo testo najpre istanjiti oklagijom( koliko

može), a zatim pažljivo rukama tako da se dobije tanka providna kora. Dobijenu koru iseći potom

na kvadrate željene veličine( najbolje 8×8 ili 10×10 cm). Na svaki kvadrat staviti po kašičicu

prohlađenog fila. Krajeve preklopiti ka sredini( kao boščicu) i slepiti ih. Okruglu tepsiju

podmazati, posuti brašnom i u nju slagati pripremljene mantije slepljenim krajem ka dole. Peći u

rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne porumeni. Pred kraj pečenja, mantije preliti jogurtom i

vratiti ih još malo da se zapeku( oko pet minuta u rerni uključenoj na 200 stepeni, a zatim


isključiti rernu, a mantije ostaviti u isključenoj rerni još desetak minuta).



Постави коментар
// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer