Bakin Recept za Kosovske mantije i zidnu kuvaricu šalje Sandra Stoiljković Cvetković. Sretno!
Kosovske mantije
Sastojci:
Za koru:
- 550 g mekog brašna
- 3 dl mlake vode
- 50 ml ulja
- 1/ 2 kašičice soli.
Za fil:
- 500 g mlevenog mesa
- 2 glavice crnog luka
- so, mešavina začina- po ukusu.
Za preliv:
- 2 dl gustog jogurta( ili 1d jogurta i 1dl kisele pavlake).
Priprema:
U posudu za mešenje sipati polovinu brašna, dodati mu so i promešati. Sipati mlaku vodu i 2
kašike ulja, pa smesu ujednačiti. Postepeno dodavati preostalo brašno i sve vreme mesiti, dok se
ne dobije glatko testo. Dobijeno testo podeliti na 6 manih loptica i ostaviti ih da odmore oko 20
minuta. Uzeti jednu lopticu i oklagijom je rastanjiti u manju koru. Tako uraditi sa svih 6 loptica.
Zatim svaku rastanjenu lopticu ređati jednu preko druge, a između ih premazivati uljem.
Postupak ponavljati dok se ne potroši pripremljen materijal. Poslednju rastanjenu lopticu
premazati sa vrlo malo ulja. Ovako naslagano testo ostaviti da miruje oko 20 minuta. U
međuvremenu, pripremiti fil. Luk sitno iseckati i propržiti na ulju. Nakon nekoliko minuta dodati
mu mleveno meso i vrlo malo vode i nastaviti sa dinstanjem. Pred kraj posoliti po ukusu u dodati
začine po želji. Ostaviti da se malo prohladi. Odstojalo testo najpre istanjiti oklagijom( koliko
može), a zatim pažljivo rukama tako da se dobije tanka providna kora. Dobijenu koru iseći potom
na kvadrate željene veličine( najbolje 8×8 ili 10×10 cm). Na svaki kvadrat staviti po kašičicu
prohlađenog fila. Krajeve preklopiti ka sredini( kao boščicu) i slepiti ih. Okruglu tepsiju
podmazati, posuti brašnom i u nju slagati pripremljene mantije slepljenim krajem ka dole. Peći u
rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne porumeni. Pred kraj pečenja, mantije preliti jogurtom i
vratiti ih još malo da se zapeku( oko pet minuta u rerni uključenoj na 200 stepeni, a zatim
isključiti rernu, a mantije ostaviti u isključenoj rerni još desetak minuta).
Нема коментара:
Постави коментар