понедељак, 21. март 2016.

Japanski pamuk Čizkejk * Japanese Cotton Soft Cheesecake






Scroll down for English text

Odavno se spremam da napravim ovaj nadaleko čuven Japanski Čizkejk. Mogu samo da kažem da mi je žao što ga nisam ranije spremila. Ja inače volim pečen čizkejk, a ovaj, ovaj je tako jednostavan za napraviti a vazdušast i ukusan, lepršast kao pamuk!
Uz njega smo pravili culi od bobičastog voća (jagode i kupine) i malo ganaša.

Sastojci

250 g krem sira, na sobnoj temperaturi
1/2 šolje mleka
6 jaja, na sobnoj temperaturi
1/4 kašičice krem tartar*
1/4 šolje šećera i !/4 šolje šećera
1/4 šolje neslanog putera
1 Kašika soka od limuna
1/4 šolje brašna
2 Kašike gustina




Priprema

Stavimo krem sir, mleko i šećer u činiju, pa činiju  na šerpu u koju smo stavili malo vode da ne dodiruje dno činije.
Mešamo dok se sir i šećer ne istope
 Razdvojima belanca i žumanca, pa od belanaca  1/4 šolje šećera  i krem tartar* umutimo čvrst šne.
Umutimo žumanca, brađno, gustin i sok od limuna. Dodamo puter. Uspemo krem sir mešavinu. 
Pažljivo umešamo šne

Sipamo u okruglu tepsiju, 23 cm razmere . Stavimo u duboku posudu gde nalijemo vode do 2/3 visine našeg pleha. Pećemo tako na 165 stepeni C sat i 10 minuta.




Za kuli  skuvamo kratko voće, sa štapićem vanile i malo šećera , pa izblendamo
Za ganaš nam je potrebno oko 50 g čokolade i malo putera. To istopimo , može i u mikrotalasnoj, pa dekorišemo vrh kolača.




Ako ne možete naći krem tartar
* Krem Tartar (creme tartare) se koristi da šne bude stabilan, kolači mekši ili kad pravimo sirup , da nam se šećer ne kristalizuje. Krem tartar je na bazi kiseline,  dobija se kao ostatak kod proizvodnje vina.znači lako se može zameniti sokom od limuna u ovom receptu sa 1/8 kašičice soka od limuna.
*******************************************************************************

Japanese Cotton soft Cheesecake




I have seen this recipe so many times and only thing I can say is I am sorry , I did not make it much earlier. It goes straight to my favorites. It is all what its name promises, cotton soft, light like a feather and taste is ..no words strong enough to describe, you will have to make it yourself
Its easy peasy





Ingredients
8 oz cream cheese (room temperature)
1/2 cup milk
6 large eggs (room temperature)
1/4 tsp cream of tartar
1/4 cup sugar + 1/4 cup sugar
1/4 cup unsalted butter (room temperature)
1 Tbsp lemon juice
1/4 cup all-purpose flour
2 Tbsp cornstarch

First melt cream cheese , sugar and milk in a double boiler. Let it cool
Separate eggs and beat egg whites till stiff. Add sugar 1/4 cup and cream of tartar, towards the end
Mix egg yolks add flour, , cornstarch, lemon juice and butter
Add to the cream cheese mixture. Slowly fold in egg whites , do not overmix
Pour in your baking tin, and put in a pan of water, which reaches 2/3 of your baking pan
Bake at 165 degrees C 1 hour and 10 minutes, till the top is golden brown
Serve with berry couli and little ganashe on the top














Постави коментар
// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer