среда, 25. март 2015.

Kolač sa čoko pudingom i divljim kupinama- Chocolate mousse Wild blackberry cake



Počela je sezona branja divljih kupina. Ove godine su za razliku od prošle , obilno rodile. Svaki iskusni berač ima svoj štek.Mi beremo pored reke.Tako da kad se oznojimo skoknemo u vodu. Divlja kupina je jako aromatična i osim što je stavljamo u kolače , smrznemo je za zimske dane,  a pravimo i džem i sirup od nje.















Kora
  • 3 jaja
  • 3 Kašike vode
  • ½ šolje (100 g) šećera
  • 1 pakovanje vanile šećera (ili 1 kašičica vanila ekstrakta)
  • 75 g brašna
  • 50 g gustina
  • 1 kašičica praška za pecivo


Puding
  • 2 šolje (500 ml)slatke pavlake
  • 4 žumanca
  • 3 kašike šećera
  • 1 kašičica vanila ekstrakta
  • 200 g bele čokolade

Dekoracija fil
  • 1 šolja(250 ml) pavlake
  • 4 Kašie šećera
  • 1 pakovanje vanila šećera (ili 1 kašičica vanila ekstrakta)
  •  700 g divljih kupina (naravno možete koristiti i uzgajane i smrznute)
  • 1-2 Kašike šećera u prahu
Priprema
Razdvojimo žumanca i belanca . Belanca mutimo sa vodom dok ne dobijemo penastu masu.Polako dodajemo šećer i vanilu, miksamo nekoliko minuta.Zatim jedno po jedno dodajemo žumanca.




Sastavimo brašno, gustin i prašak za pecivo. Pažljivo dodamo smesi sa belancem i promešamo.





Sipamo testo u okrugao  pleh, (23cm), kome se može izvaditi dno. Stavimo na dno papir za pečenje

 Pečemo na
185 C) 20 – 30 minutes. Ohladimo i rasečemo na pola


Puding  bela čokolada
Zagrejemo 125 ml pavlake da bude vruća Umutimo  žumanca, šečer i naprstak soli dok je sve dobro sjedinjeno. Usipamo žumanca polako brzo muteći u vruću pavlaku. Vratimo na šporet i  kuvamo dok se zgusne, na niskoj temperaturi. Ako ima grudvica,
 propasiramo kroz cediljku.




Istopimo čokoladu u metalnoj činiji, koju stavimo na lonac sa vodom (da ne dodiruje voda dno činije) Ddamo puding u čokoladu dok se leo sjedini i ostavimo da se ohladi. Ulupamo ostatak pavlake 375 ml dok. se ne sčvrsne. Polako umešamo u činiju sa čokoladnom smesom.

Drugu polovinu kore zamotamo u plastičnu foliju , do upotrebe
Stavimo jednu polovinu kore na dno tepsije..Sipamo puding na nju, pospemo kupinama


 i ostavimo u frižideru najmanje 4 sata 
Dekoracija
Ulupamo pavlaku, šećer i vanilu. Pokrijemo i ostavimo u frižider do ne poćnemo sastavljati tortu.
Operemo kupine i ostavimo da se osuše
Sastavljamo
  1. Izvadimo koru sa pudingom iz pleha .Poklopimo sa drugom polovinom.
  2. Premažemo pavlaka filom u koji smo dodali malo sirupa od kupine
  3. Naredjamo kupine i poslužimo se!

Постави коментар
// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer