петак, 30. јануар 2015.

Challah,jevrejski sladak hleb

 Ovaj hleb sam slučajno probala kod pekara i bio je ljubazan da mi da recept.Naravno moja pletenica nije ni blizu njegovom radu ali ukus je bio približan. Ako sam dobro razumela Jevreji ga pravu za neke svečanosti i jedu često petkom i subotom.Ne sećam se više kog dana sam ga pravila ali ga toplo preporučujem.

Sastojci


  • 1 1/2 šolja  vruće vode
  • 1/2 šolje biljnog ulja
  • 1 veliko jaje
  • 2 žumanca (sačuvajte belanca da premažete hleb pre pečenja )
  • 2 kašičice vanile
  • 1 kašika suvog kvasca
  • 2/3 šolje šećera
  • 2  kašičice soli
  • 5 1/2 šolja hlebnog brašna

Priprema


  1. 1
    U činiji izmešamo 3 šolje brašna,so,šećer i kvasac,dok dobijemo homogenu smesu.
  2. 2
    Izmešamo u drugoj činiji ,jaje, žumanca, biljno ulje (ja sam koristila kanolu) i 1 1/2 šolju vruće vode 
  3. 3
    To sada dospemo u činiju sa brašnom i sve dobro promešamo.




  1. 4
    Dodamo još jednu šolju brašna i mesimo dalje
  2. 5
    1/2 šolje brašna dodamo testu i umesimo a 1/2 sipamo na radnu površinu
  3. 6
    Stavimo testo na brašno i mesimo dok se testo ne sjedini
  4. 7
    Mesimo još 10 minuta  dok dobijemo testo koje je meko ali se ne lepi za radnu površinu..
  5. 8
    Stavimo šerpicu s vodom da prokuva
  6. 9
    Testo stavimo u nauljanu činiju i zamotamo u peškir ili kuhinjsku krpu.
  7. 10
    Stavimo pokriveno testo u sredinu rerne a ispod stavimo šerpicu sa prokuvanom , znači vrućom vodoZatvorimo rernu. Ostavimo testo u rerni oko 1 sat
  8. 11
    Kada izvadimo testo iz rerne malo ga baacimo na radnu površinu da izgubi višak vazduha.Vratimo u rernu i ostavimo da stoji još sat vremena
  9. 12
    Ulupamo belanca.
  10. 13
    Izvadimo testo iz rerne. Ponovo ga tresnemo i dodamo malo brašna ako je prelepljivo, Sada je testo spremno da napravimo pletenicu.
  11. 14
    Podelite testo na dva dela.Jedan deo ostavite u činiju i prekrite.
  12. 15
    Drugi deo podelite na četiri jednaka dela.Tako da na vrhu ostanu spojena,

  1. 16
    Sada testo ispletemo.
  2. 17
    Stavimo pletenicu na tepsiju na koju smo prethodno stavili papir za pečenje
  3. 18
    Gornji sloj testa premažemo umućenim belancem
  4. 19
    Isto postupimo i sa prvom polovinom testa koju smo odložili

  5. 20
    Ostavimo challah da naraste, oko 45 minuta.

  6. Znaćete da je testo spremno za pečenje ako ga prstom pritisnete i u njemu ostane udubljenje tj testo se ne vrati
  7. 21
    Pospemo malo šećera na vrh testa i pečemo oko 20 minuta na 175 stepeni Celzija. Posle 20 minuta izvadimo hleb i ulupanim belancem još jednom premažemo.
  8. 22
    Vratimo hleb u rernu i pečemo još 15tak minuta.
  9. 23
    Izvadimo hleb iz rerne i probamo da li je pečen.Ovo uradimo tako što kucnemo po dnu hleba pa ako zvuči šuplje onda je gotov.
  10. 24
    Ostavmo ga da se ohladi




Постави коментар
// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer