четвртак, 04. септембар 2014.

Kolač sa breskvama - Peach cake



Uvek kada pravim neki nov kolaš zavirim, prvo kod Zoki.na blogu pomoravka,ne samo što ima fanatstične recepte nego zato što sam mnoge pravila i nijednom nisam bila razočarana.Naprotiv svi su mi uspeli .

Sastojci za testo:

400 g univerzalnog brašna
100 g hlebnog brašna
100 ml toplog mleka
1 kašičica šećera
12 g suvog kvasca ili 30 g svežeg
150 ml jogurta ili mlaćenice
2 jaja
30 ml ulja
1 kesica vanilinog šećera sa ukusom limuna
50 gšećera



Sastojci za punjenje:

8 osrednjih bresaka
2 kašike braon šećera
1 kašika običnog šećera
1 kesica vanilinog šećera sa ukusom ruma.
malo otooljenog putera,prah šećer

Priprema:

U toplo mleko razmutiti kvasac i kašičicu šećera i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

Dok se kvasac diže, prosejati oba brašna u vanglicu, dodati šećer, vanilin šećer, jogurt / mlaćenicu, 2 jaja, ulje i nadošli kvasac i sve to dobro umesiti da dobijete meko i glatko testo.

Oblikovati ga u loptu,premazati sa malo ulja,pokriti sa providnom folijom i ostaviti da se testo udupla.
Dok testo raste,pripremite breskve. Staviti šerpicu sa vodom i pustite da provri.Svaku breskvu malo nožem raseći na dnu unakrst i spustiti u vrelu vodu na tridesetak sekundi. 

Pripremiti zdelu sa ledom i hladnom vodom i breskve vaditi i stavljati u ledenu vodu.

Ivicom oštrog noža samo povući kožicu tamo gde ste zasekli, skida se fantastično.

Ostaviti ih na kuhinjski papir.

U drugu zdelu staviti oba šećera sa vanilinim šećerom, iseći breskve na pola, ako su velike na trećine i staviti ih u zdelu da poprime ukus šećera i vanile
Pobrašniti radnu površinu istresti testo vrlo pažljivo i prvo rukama pa tek onda oklagijom, rastanjiti ga na 7 do 8mm debljine.

Okruglom modlom, prečnika oko desetak cm iseći testo u krugove, modlu pobrašniti svaki put da vam se ne lepi testo.

Kalup od 22cm prekriti sa papirom za pečenje i staviti jednu malu kuglicu testa, na nju staviti parče breskve, pa onda jedan krug od testa i tako dok ne popunite prvi krug, onda nastaviti da ređate u sredinu kalupa.

Kad ste završili, pokriti sa providnom folijom i ostaviti pola sata da se testo odmori i naraste.

Staviti kolač u rernu, i uključiti rernu na 185*C i peći oko 45 minuta.

Ako počne previše da rumeni, pokriti sa papirom za pečenje.

Gotov kolač izvaditi iz rerne i ostaviti u kalupu oko 5 minuta, izvaditi iz kalupa, premazati sa malo otopljenog putera i ostaviti da se potpuno ohladi.


Pre služenja posuti sa prah šećerom.


Постави коментар
// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer