Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

понедељак, 8. септембар 2014.

Kako koristiti bilje i začine u kuhinji

Hrana uvek ima bolji ukus kad je dobro začinjena.I vi ćete uživati kada primenite neke od principa za pravilno kombinovanje i primenu bilja i začina.Hrana će imati bolji ukus,lepše će mirisati i oni kojima je ponudite biće zadovoljni.
Ja ću ovde ostati kod onih začina  i biljavkoje imam u bašti ili koji su sušeni a koje redovno koristim.
Bilo bi za korist svih nas ako i vi dodate način upotrebe ovih istih ili nekog drugog koji vi koristite.


Kako koristiti bilje i začine u kuvanju


Većina bilja može se naći u svežem i u sušenom obliku i oba se mogu koristiti.Biljem se smatraju listovi i zeleni delovi biljke a začinima,koren seme i sl.
Sveže bilje je dobro za garniranje,a zbog svoje arome odlično je za grilanje,dodatke salati supama,sosovima.
Ja preko čitave godine bilje uzgajam u bašti ali kako ga ima previše , često ga i sušim.
Sušeno bilje je najbolje kad se koristi u ulju,puteru ili masti.Na tah nacin ulje dobije ukus bilja koje ste dodali a samim tim i jelu koje ćete spremati. Uvek sušeno bilje malo protrljate kroz ruke da ga oživite.

Začini

Začini su skoro uvek u sušenom obliku.mogu biti celi kao npr biber,kora cimeta,kardamom ili pak mleveni.
Ima mnogo više  vrsta začina nego bilja.
Kod čuvanja začina bitno je da su na suvom,tamnom mestu


NAJGVIRC



Najgvirc se može naći kao cela bobica ili mleven.Ukus mu je vrlo dominantan,nešto slično oraščiću ,cimetu
i karanfiliću zajedno.mada ja mislim da je ukus bibera prevladavajući.
Dobro ide uz govedinu,možete dodati ako pravite kari začin ,a već sam ga stavljala i u mafine.

BOSILJAK

Bosiljak može biti i svež i sušen.Postoje mnoge vrste bosiljka ali je najrasprostranjeniji tzv.sladak bosiljak.
Svež bosiljak je vrlo temperamentan.kada ste obrali listove, pažljivo morate sačuvati one koje ne upotrebite jel brzo uvene.Ja ih obično umotam u vlažan kuhinjski papir i stavim u onu plastišnu zip kesicu,pa u frižider.
Znam da ga neko i smrzne ili ga čuvaju u ulju.
Bosiljak odlično ide u kombinaciji sa paradajzom,mekim sirevima i svinjetinom.Glavni sastojak je za Pesto,recept je na sajtu i dosta se koristi u Azijskoj i Mediteranskoj kuhinji.Odličan je iseckan i sa malo putera u pasta.

LORBER




Može biti svež ali najčešće je sušen.Svež ima slabiji ukus od sušenog.Koristi se u supama ,paprikašu,pasulju.Integralni je začin u Francuskoj i Kubanskoj kuhinji i obavezan sastojak u čuvenom Bouquet Garni,koji se sastoji od peršuna,lorbera i timijana.
Ne zaboravite da ga izvadite kad je jelo gotovo jel ima vrlo gorak ukus.

KARDAMOM



Ja obožavam kardamom.Ima ljutkasto sladak miris i sama aroma je predivna.Može se naći kao mleven ili u ljusci.Može biti crn ili zelen.
Indijska kuhinja je nezamisliva bez njega a koristi se i u poslasticama.Jedan je od sastojaka crnog čaja.

KAJUN BIBER SUŠENE ČILI PAPRIČICE I MLEVENE



Ja voim ljuta jela i sve ovo često koristim.Kajun biber je VRLO ljut i crveno, narandžaste boje.Obavezno ga dodam, ne zbog arome več da zaljutim jelo.
Kod mene u bašti paprike babure nekim čudom ne uspevaju ali čili papričice rastu kao korov pa ih ili sušim ili kiselim i li pravim čili mešavinu sa uljem


Indijska kuhinja,Meksička ,Španska,Kunbanska a i Srpska sve koriste ove začine.

KORIJANDER

U svežem i sušenom stanju,korijander koristim da osvežim tortilje,kari začin,Azijska jela,supe i salate.Ima vrlo jaku egzotičnu aromu.Ako svinjske kotlete natrljate korijanderom i oreganom,bićete u raju.

CIMET

Cimet se može naći kao kora ili mleven.Još jedan začin koji obožavam.Asocira me na daleke predele,pesak ,nomadske šatore i trbušne plesačice.
Koristi se u slatkim i slanim jelima.Idelano se oseća sa jabukom,karijem i raznim kolačima.Možete ga i posuti na capuccino i sutlijaš.Sastojak je nekih vrsta čajeva i kafe.


KARANFILIĆ


Karanfilić može biti ceo ili mleven.Ukus bi se mogao opisati kao kod cimeta i najgvirca zajedno.Mleven se često dodaje kolačima i kariju ,a ceo se dodaje u razna variva i za špikovanje mesa.Moja baka nam ga je davala da žvačemo kad nas je boleo zub!Prave se i lepe ogrlice





KIM




Kim takodje može biti cela semenka ili  mleven. Teško ga je opisati ima vrlo specifičan, opor ukus.
Mleven koristim u supama,pasulju,kupusu,kariju a celu semenku proprženu na malo putera kad kuvam pirinač.


KARI U PRAHU


Ako koristite kupljen Kari u prahu prmetićete da svaki put ima drugačiji ukus .Možete ga i sami napraviti.Ja koristim oba načina
Ako ga sami pravite sastojci su sledeći

Kurkuma
Kim
Korijander
Čili u prahu
Kardamom
Cimet
Djumbir
Beli luk
naravno najbolja je primena za pravljenje raznih karija, kao dodatak raznim vrstama mesa ali i za povrće npr krompir i luk

MIRODJIJA






Kad god vidim samo naziv mirodjija setim se supe moje bake, od mirodjije.Nikad nisam uspela da napravim sličnu ali i sam miris ovog bilja me vrača u detinjstvo.Nema šanse da prodjem kroz baštu, a da ne uberem malo i protrljam kroz prste i pomirišem.
Naravno može se koristiti i u drugim jelima npr sa ribom i naravno kad ksielimo krastavce.
Svež ima mnogo bolju aromu od sušenog.

DJUMBIR



Djumbr ima raznovrsnu primenu.A kao što se da videti dok raste )koren, i prelep cvet.
Može dakle biti svež ili u prahu.ponekad ga prodaju i u teglicama rendan,
Ja većinom kupim nekoliko komada svežeg, isečem na porcije i šta ne upotrebim smrznem.Djumbir je pun vlakana i najbolje ga je oljuštiti i rendati.
Dodaje se u marinade u kombinaciju za kari.u kolače i mafine .Ja obožavam kolače djumbir poljupci za koje ću kad nadjem vremena postaviti recept.
Inače vrlo je prijatan i kad se stavi u napitak sa medom naročito ako ste prehladjeni.

MENTA
Nema šanse da ikada koristim sušenu mentu.Ovo bilje raste kao ludo .Primena mu je u slatkim i slanim jelima.Pazite samo da ne dodate previse jel je ukus preovladavajući.Koristi se takodje u kolačima,napitcima,čajevima ali i u nekim jakim koktelima kao sto je npr. mojito.Može se praviti i humus ,sa čokoladom, u grašku ..

ORAŠĆIĆ


Oraščić može biti mleven ili svežSvakako je bolje kad ga izrendate svežeg i potrebno je vrlo malo.Ima sladak jak ukus i dodaje se u sosove i slatkiše.

OREGANO


Oregano je jako ukusan ako ga koristite svež ali i sušen u dovoljnoj količini.Vrlo aromatičan.Koristi se u Grčkoj,Italijanskoj,Mediteranskoj,Meksičkoj i Kubanskoj kuhinji.Izvrstan je u sosovima.za posipanje pizze,u raznim jelima sa mesom, a i sa povrćem.

ALEVA PAPRIKA





O Alevoj paprici ću najmanje napisati,jer je ona u našim receptima baš  u širokoj primeni.Samo da kažem Gulaš!"



PERŠUN

I peršun je verovatno jedanod najpoznatijih bilja koje ima široku upotrebu.Može biti kovrdzavog lista ili ravnog tzv.Italijanski peršun.Koji ja preferiram.Lista jela kojima se dodaje bi bila preduga i čak i najamater kuvar ga je sigurno nekad koristio.Ja npr po savetu jedne Italijanke pravim puter i svež peršun sa špagetama i pospem parmezan i to je za mene najjednostavnije jelo sa vrhunskim ukusom

BIBER



Biber se danas može naći u više varijanti.Beli,crni,roza i zeleni.
Najviše volim crni friško mleven po potrebi.Obično gde ide so tu mora biti i biber.Kao Jing i Jang.

RUZMARIN







Uspeva kod mene u velikim količinama i preko cele godine.Ima lepe cvetiće i donosi divan miris u predvečerja.
Sušim ga ali često koristim i svež.Uz naravno jagnjeće meso ali i sa pečenim krompirom u utrobu pileta, začini se puter koji onda sipamo na gnocci.Njam

ŠAFRAN



Šafran je jedan od najskupljih začina. Što je razumljivo, jel je sakupljanje istog mukotrpan i dug posao.Srećom dodaje se jelima u vrlo maloj količini ,pa tako jedna kutija dosta dugo traje.Ja ga volim u jelima sa pirinčem kao npr u Spanskoj Paelj iali ću ga rado dodati i u jela sa ribom..Zbog cene, šafran treba samo kupovati na mestima koja su vam poznata.Mnoge imitacije su u opticaju.

KADULJA
Kadulja je takodje bilje koje se može naći sveže ili sušeno.Dodaje se u umerenoj količini sa piletinom,sirevima i povrćem.Lako se uzgaja

TIMIJAN


Timijan se vrlo lako uzgaja ,čak uspeva i u kući ali se ipak najćešče koristi sušen.Ja ga kao i ruzmarin volim dodati korenskom povrću. Pravi se i lep sos sa puterom od njega.I ovo bilje spada u Bouqet Garni.

KURKUMA



Kurkuma ima jaku narandzasto žutu boju.Nezamislivo j jelo u Indijskoj kuhinji bez njega.Ima mek i pomalo gorak ukus .Koristi se u supama,i u kari mešavini.

Toliko od mene.Molim komentare i dopunu ove itekako bitne liste za svaku kuhinju.Hvala

1 коментар:

Vanja је рекао...

Odusevljena sam,kako ste sve lijepo to napisali i propratili odgovarajucim slikama. Dosta njih redovno koristim. Hvala i pozdrav.

// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer