Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

уторак, 5. август 2014.

Ispod dugog belog oblaka..Aotearoa



Novozelandski domorodci ,Maori, došli su iz tropske Polinezije pre više od 1000 godina.Život u Novom Zelandu oblikovao je njihovo razmišljanje i veru, dok nisu postali Te Maori ,rasa potpuno različita od ostalih Polinezijskih kultura.
Maori smatraju čoveka po imenu Kupe ,kao prvog stanovnika koji je kroćio na tlo Novog Zelanda.On i njegov saputnik Ngahue ,veslali su dva kanoa (Waka) i tako sa Hawaiki putovali tražeči šta se nalazi iza horizonta.
Prvi deo tla koji su videli je izronio iz belog oblaka. Kupova žena je uzviknula:
"He ao he ao! He aotea! He aotearoa" ("Oblak,oblak!Beli Oblak.Dug beli oblak").
Tako je Novi Zeland dobio ime :Zemlja ispod dugog belog oblaka.
Obišavši Južno i Severno ostrvo, Kupe i njegova posada, vratili su se na Hawaiki donoseći
 meso moe i zeleni kamen.
Priča o  ovom putovanju se prenosi kroz reč i pesmu sa kolena na koleno.I uopšte Maori polažu mnogo truda da sačuvaju svoju tradiciju i običaje.
Na mnogim marae ( tradiconalna Maorska kuća za okupljanje i prijem gostiju),deca  od malena uče legende i mitove,pesme i istoriju svojih predaka kao i mnoge obićaje.
Jedna od legendi koje se ja sećam još iz osnovne škole je prića kako je Maui upecao Severno Ostrvo i kako je  saddleback(ptica) dobila ime--ali o tome..drugi put.

4 коментара:

Unknown је рекао...

Ja sam fasciniran zivotnim stilom,kulturom i lepotom polinezana,naročito onima na ostrvima.
Dnk istrazivanje govori da su poreklom sa Tajvana dok postoje dokazi o sličnim rečima, skulpturama itd. kao u Juznoj Americi. https://www.youtube.com/watch?v=rUnmjQJHRP4
Mislim da je njihov najveci problem zapadni način ishrane (brasno,secer itd.) za koji oni nisu predodredjeni pa pucaju od debljine.

Unknown је рекао...

Jos jedna odlicna prica, jedva cekamo i sledecu!

Анониман је рекао...

Jeste sofronije mogo pucaju!

Unknown је рекао...

Kako je lepo znati historiju zemlje gde živiš. Iako si Srpkinja u dusi si isto Novo Zelandka. Treba postovati Maori narod. Oni su ipak prvi i dosli u Novom Zelandu. Ponosan sam da sam te upoznao Dubravka. Postujes prvo drugu kulturu i obicaje drugog naroda pa onda sebe. Duh tvoj se neradja svaki dan.

// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer