недеља, 05. јун 2011.

Tortilja,tortilja,tortilja

Tortilje je tako jednostavno napraviti.Sigurna sam da je moja baka ovo pravila ali ne secam se kako se zvalo:(


Ima mnogo recepata za pravljenje tortilje, a ovaj je moj ,lak i jednostavan.Sve što vam je potrebno je brašno,mleko i ulje.

Potrebno

3 šolje brašna,selfraising

1 šolja mleka
5 kašika maslinovog ullja
malo brašna kad ih razvlačite

Sve to lepo izmešate

Podeli testo na 8 loptica

Na površini dobro posutoj brašnom razvi ih u ravne palačinke oko 20 cm u preseku

U tiganju zagrej ulje na srednjoj vatri.



Kad se pojave mali mehuri na tortilji okreni i peci jos 30 sekundi.


Buritos, quesedilas, tortiljas,sad samo navalite da punite ovo sa vašim omiljenim povrćem, voćem, mesom.



U gornje quesedials stavila sam malo govedine marinirane, sveže povrće i sir izmedju dve tortilje i grejala to dok se sir nije istopio.
Moj najomiljeniji recept je ipak sledeći

Buritos sa srnetinom



Dakle tortilje smo napravili.Sad jos meso sos i povrće.Začinite kako ko voli, ja volim ljuto.Umesto srnetine možete naravno koristiti i piletinu ili govedinu.
Ja ne koristim so , jer većčili i drugi začini izgledaju dovoljni.

Paradajz Sos
1 konzerva ljuštenog paradajza
Ovde samo da dodam da nisam ljubitelj konzerviranih namirnica ali paradajz u ovom slučaju je sasvim ok
  • 1/2 šolje vode
  • 3 češnjaka belog luka iseckanog
  • 1 crni luk,iseckan
  • 1 velika sveža ljuta papričica
  • nekoliko grančica timijanaa
  • malo maslinovog ulja i crvenog vinskog sirćeta
  • biber

U woku ,moj omiljeni ..hm.. tiganj  dinstaj luk papričicu,beli luk i timijan, sa malo maslinovog ulja.Dodaj paradajz i ostavi na tihoj vatri da se kuva oko  pola sata.Ako je sos posle toga jos uvek vodnjikav kuvaj još 5 do 10 minuta.



Sos sipaj u činiju i ostavi sa strane

Mešavina začina

Inspiraciju sam ukrala sa poledjine pakovanja iz supermarketa .Malo sam izmenila i naravno izbacila sva ona veštacka dodavala, pa to izgleda ovako

  • 1 kašičica kima
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • 1 kašičica kardamoma
  • 3 kašičice gustina
  • 1 kašičica čili pudera ili sveša čili paričica 
  • Sveže mleven crni biber

Pomešaj u činiji sve sastojke.



Mleveno meso..Srnetina

  • 500grama mlevene srnetine 
  • 1 crni luk, isečen
  • 2 češnja belog luka
  • maslinovo ulje
  • 1/2 konzerve čili pasulja
  • 1 čili papričica
Uzimam opet wok, koji nisam očistila posle pripreme sosa od paradajza
Dinstamo crni luk, beli luk i papričicu u malo ulja.Dodajem mleveno meso.i pržimo dok je gotovo.



Sada dodaj burito mix koji smo ranije pripremili.Pošto je on dosta suv , dodaj posle toga odmah i čili pasulj koji je obično u sosu.Ako nema sosa ,dodaj vodu.




Sad pustite mašti i stavljajte šta volite da jedete.Ja volim, salatu, svež paradajz,svežu papriku, humus, čedar sir, mileram  i naravno sos od paradajza koji smo ranije spremili.






Prijatno


Постави коментар
// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer