четвртак, 23. јун 2011.

TOFU

Tofu se pravi koagulacijom(zgrušavanjem) mleka od soje., sa solima kao što su kalcijum sulfat,magnezijum hlorid.
Ja imam sreću da ovde postoji radnja gde kupujem proizvod koji se zove nigari,sto je ustvari magnezijum sulfat sa još nekim dodatcima..Vi možete koristiti kalcijum sulfat sto je mnogo jeftinije i plus dodaje kalcijum vašoj dijeti.Ako pravite tofu kod kuće imaćete svež proizvod bez ika.Tofu je odličan za zdravlje.Može se pohovati, stavljati u salate, grilati sa povrcem, u supi pa čak mešan sa voćem može služiti kaokvih hemijskih dodataka.Kalcijum sulfat možete nabaviti u apoteci ,a često ga možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane.Takodje ja opet imam sreće da sam dobila na poklon specijalan sud za pravljenje tofu, (vidi sliku).Pre nego što sam imala taj sud, ja sam na jednoj plastičnoj posudi napravila rupe.Parola snadji se, ne mora uvek sve biti iz radnje.Važno je da je svrsishodno. desert.Ja ga koristim redovno kao zamenu za meso

Sastojci

Da bi ste proizveli oko 400 grama tofu,potrebno vam je dve litre nleka od soje i dve kašičice prirodnog kalcijum sulfata

Priprema

Stavi mleko od soje da se kuva oko 5 minuta.Ohladi ga na 70  do 80 stepeni Celzija.


Rastvori dve kašičice prirodnog kalcijum sulfata u šolji tople vode.Nemoj ostaviti rastvor da stoji predugo.
Sipaj pažljivo ovaj rastvor u vruće mleko i dobro promešaj.
Ostavi sve da se ohladi 15 do 20 minuta.Ja sam eksperimentisala i sa sokom od limuna i uspelo mi je.Vi nemojte u pocetku .već je sigurnije sledeći gornja uputstva.
Kada se mleko od soje zgrušalo, tako da dobijete grudvice i tečnost boje ćilibara.premestite masu u sud ,koji ste prethodno obložili tankom lanenom krpom.



Poklopite i stavite na poklopac nešto teško.Ja stavim kamen.Ostavite da stoji oko 2o minuta.
I
 Sada ispraznite tofu u posudu u kojoj ćete ga čuvati akoji ste napunili haldnom vodom.Ukoliko budete koristili tofu,kratko vreme posle  pravljenja ne morate ga stavlajti u vodu.U vodi  u frižideru može ostati nekoliko dana.
Tofu sa vodom se vrlo lako može zamrznuti.Kad ga odmrznete imaće mnogo više vlakana.Tako lako





 





.
 


 
Постави коментар
// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer