понедељак, 20. јун 2011.

Tikvasta Supa



Korijander
Prvo da kažem da smo dolaskom na Novi Zeland zaista počeli da jedemo i nove stvari..npr kolač sa šargarepom.Ili grilovanu tikvu (mada  mama kaže da baka jeste pravila neku pitu sa rendanom tikvom).Pre toga sam mislila da se tikvom hrane samo  svinje.
Sada redovno spremam  ovu supu, a kako samo što nije počela zima ova supa mi prija itekako.Skoro sa parčetom hleba može biti potpun ručak.Kod mene u bašti ima ovakvih

Inače pročitala sam negde da Novi Zeland uzgaja vrstu (squash), koja ima nekako sladak ukus i da se ogromne količine izvoze u Japan.
Ova moja vrsta završiće u supi.

Ja je jos malko i zaljutim,tako volim

Potrebno je
  • Pola tikve  , normalne veličine
  • 200-300grama slanine u kockama 
  • 3Kašike kari pudera,neko više, neko manje
  • 1Kašika šećera ,opet zavisi koliko je tikva slatka
  • 1 veliki crveni luk
  • Maslinovo ulje, so i biber
  • 3 Kašike crvenog vinskog sirćeta
  • 1 konzerva paradajza
  • 1 konzerva kokosovog krema
  • Naravno umesto paradajza iz konzerve možete koristiti i vaš proizvod ili čak i svež paradajz.
Najveći posao je baš u čišćenju i komadanju tikve,jer za to treba dosta snage.Od jedne Kiwi sam naučila  da ako tikvu pre upotrebe celu staviš u hladnu vodu jedno sat vremena, mnogo lakše se seče.Istina je
Dakle očistimo tikvu i isečemo na komade.Oljuštimo crveni luk i iseckamo.Ja dodam i malo celera.Sve na pleh i u rernu da se izgrila.Pospemo i kari puder,so biber i maslinovo ulje.Grilati oko 40 minuta.


 Sad sve stavim u blender. Kako moje tikve nisu baš slatke, ovde dodam još  i šećer i paradajz
Dok blender odradi svoje, stavite u serpu 2 šolje vode ili bistru supu,ja to uvek imam u zamrzivaču.Sad dodajte masu iz blendera i dobro promešajte.Poklopite i kuvajte na laganoj vatri oko 45 minuta.Mislim obavezno  poklopite da se supa ne bi klučajući šetala po kuhinji.Sada dodajte i slaninu.Ja preferiram da je dodam sirovu, neko možda voli da je izgrila sa povrćem.
Kratko vreme pre serviranja dodajte crveno vinsko sirće i krem od kokosa.

Kad je jedemo, ja još stavim i kašiku kiselog milerama i malo korijandera.Svež domaći hleb i prijatno.




Постави коментар
// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer