недеља, 08. мај 2011.

Njegovo ljubičanstvo PATLIDŽAN

Obožavam patlidžan , a uz  mene uzevši u obzir da je to jedna od većih berbi u mojoj bašti, i moja porodica poznanici, prijatelji i komšije.Dosta toga pojedemo dok se može sveže , ostalo što nije prodato u prvom naletu , preradim ili podelim gornje navedenima.
Ovde ću postaviti samo jedan recept. Za rattaouille. Mislim da je ovo Francusko jelo koje datira još iz 18tog veka , najbliže nađem djuveču.Osim što ja npr djuveč, ne mogu da zamislim bez okre ali o tome drugi put.
Dakle reč rattatouille potiče od francuske reči touille što bi bukvalno prevedeno značilo , bacati povrće.Naravno u šerpu. Inače stanovnici Nice se smatraju kumovima ovog jela i imena.Mada njihov rattatoille ne sadrži patlidžan

Jelo je postalo vrlo popularno iz razloga koji su očigledni : lako se sprema , vrlo je ukusno i sadrži dosta povrća.Može se jesti toplo i hladno, kao dodatak nekom jelu ili samo sa pirinćem, kuskusom ili dobrim parčetom domaćeg hleba.


2 poveća patlidžana
4 zelene tikvice)
2 žute tikvice
                                                                  7 komada paradajza
3 žute i crvene paprike babure
1 Crveni luk
2 češnjaka belog luka
Maslinovo Ulje
So i biber
1 lorber
Oregano ,naprstak
250 ml bistre supe od povrća

Prvo isecite sve povrće, osim paradajza na krupne kocke
Paradajz: zasecite mali krstić na dnu i spustite vrlo kratko , možda 30 sekundi u vodu koja vri, onda ćete ga sasvim lako oljuštiti a posle iseći na kocke.

Počnite sa pirjanjem belog, i crnog, isečenog luka.Ovo bi trebalo da bude 3 do 4 minuta
Jož sam zaboravila da napomenem da ja oljuštim patlidžan za ovo jelo, ne uvek.

Sada dodajte zelenu i žutu tikvicu  i pirjajte dalje takodje 3 do 4 minuta


Sada sledi patlidžan.Uopsteno možemo reći da svako povrće koje dodajete propirjate po nekoliko minuta dok  ne predjete na sledeće.
Žuta i crvena paprika
Sada sledi paradajz , koji ste pripremili na gore opisan naćin


Dodajemo začine i bistru supu Kuvamo još 10 do 15 minuta
I serviramo

Razne vrste patlidžana i šta se sve sa njim može spremiti pogledajte ovde
Постави коментар
// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer