Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

недеља, 08. мај 2011.

Njegovo ljubičanstvo PATLIDŽAN

Obožavam patlidžan , a uz  mene uzevši u obzir da je to jedna od većih berbi u mojoj bašti, i moja porodica poznanici, prijatelji i komšije.Dosta toga pojedemo dok se može sveže , ostalo što nije prodato u prvom naletu , preradim ili podelim gornje navedenima.
Ovde ću postaviti samo jedan recept. Za rattaouille. Mislim da je ovo Francusko jelo koje datira još iz 18tog veka , najbliže nađem djuveču.Osim što ja npr djuveč, ne mogu da zamislim bez okre ali o tome drugi put.
Dakle reč rattatouille potiče od francuske reči touille što bi bukvalno prevedeno značilo , bacati povrće.Naravno u šerpu. Inače stanovnici Nice se smatraju kumovima ovog jela i imena.Mada njihov rattatoille ne sadrži patlidžan

Jelo je postalo vrlo popularno iz razloga koji su očigledni : lako se sprema , vrlo je ukusno i sadrži dosta povrća.Može se jesti toplo i hladno, kao dodatak nekom jelu ili samo sa pirinćem, kuskusom ili dobrim parčetom domaćeg hleba.


2 poveća patlidžana
4 zelene tikvice)
2 žute tikvice
                                                                  7 komada paradajza
3 žute i crvene paprike babure
1 Crveni luk
2 češnjaka belog luka
Maslinovo Ulje
So i biber
1 lorber
Oregano ,naprstak
250 ml bistre supe od povrća

Prvo isecite sve povrće, osim paradajza na krupne kocke
Paradajz: zasecite mali krstić na dnu i spustite vrlo kratko , možda 30 sekundi u vodu koja vri, onda ćete ga sasvim lako oljuštiti a posle iseći na kocke.

Počnite sa pirjanjem belog, i crnog, isečenog luka.Ovo bi trebalo da bude 3 do 4 minuta
Jož sam zaboravila da napomenem da ja oljuštim patlidžan za ovo jelo, ne uvek.

Sada dodajte zelenu i žutu tikvicu  i pirjajte dalje takodje 3 do 4 minuta


Sada sledi patlidžan.Uopsteno možemo reći da svako povrće koje dodajete propirjate po nekoliko minuta dok  ne predjete na sledeće.
Žuta i crvena paprika
Sada sledi paradajz , koji ste pripremili na gore opisan naćin


Dodajemo začine i bistru supu Kuvamo još 10 do 15 minuta
I serviramo

Razne vrste patlidžana i šta se sve sa njim može spremiti pogledajte ovde

24 коментара:

Jasnas' kitchen creations је рекао...

Obozavam rattatuille! Obavezno dodajem malo bijelog vina pri kraju kuhanja, dosta bijelog luka i bosiljak. YUM!

stočiću postavi se је рекао...

Kakav vatromet boja !Sjajno izgleda:)

Анониман је рекао...

Ponekad dodamPonekad dodam bosiljak.A sa vimom cu probati.

Анониман је рекао...

Kad pomsilsi da su patlidzan dugo vremena smatrali otrovnim i drzali ga na stolu samo kao dekoraciju:)

maslinka је рекао...

Obožavam ovo jelo, još kad je svo povrće domaće to mora da je prava poslastica :)

Nale је рекао...

Samo kad pogledam sarenolikost boja - odmah mi se otvori apetit. Divno si ovo pripremila. Mogu da zamislim koliko je razlicit ukus ovog plasticnog patlidzana u odnosu na patlidzan iz domaceg uzgoja. Dok sam imala bastu, meni nikad nije padalao na pamet da postoje tolike razlike u ukusu povrca, naviknuta na ono sto proizvedem... Ma, svega je tu bilo, ali najvise paradajza:))) Divno jelo, zaista:)

Linda је рекао...

Ich verstehe deine Posts leider nicht, aber ich verfolge dich trotzdem mal. Die Bilder sprechen für sich ;)
LG

Анониман је рекао...

Hi Linda ich hoffe bald finde Ich heraus wie Man den Google Uebersetzer hier auf die Seite sehen kann.Danke fue Dein Besuch:)

Анониман је рекао...

Eh nela.Sigurna sam da ti to nedostaje.Vidis kod mene je bilo obrnuto.Ja sam kao urbano dete dosla u selo.Osetila miris zemlje i nikad se vise ne bih vratila u grad(mada nikad je bas dugo):)

Анониман је рекао...

Maslinak izvoli, slobodno se posluzi..makar ocima;)

pera је рекао...

Oci su uvek gladne:)))) mada ne bih smeo da se potpisem ispod izjave da bih samo posmatrao kad bi bilo na dohvat ruke to jest viljuske :)

tajanstvena је рекао...

plavi patlidzan obozavam i cesto ga upotrebljavam.deca bas nesto nisu odusevljena ali se nadam da ce ga zavoleti.Dok smo ziveli u Italiji nisu hteli da ga jedu nikako,sem kad bih im pravila pastu sa plavim patlidzanom:)))

Анониман је рекао...

@pero ma slobodno;)

Анониман је рекао...

@tajanstvena ja sam primetila da deca najbolje pojedu nesto 'sakriveno'.Znaci pohovan patlidzan u tom slucaju.Isto tako uvek oljusten za one koji manje vole jer kora zna da bude gorka(kao sto verovatno znas)

Dolce Fooda је рекао...

Dzoli, bas si super produktivna... ne mogu da citam tom brzinom kojom ti uspevas da pises blogove... Ja pravim slicno ratatuj s tim sto ja volim da dodam i pecurke. Sjajno jelo.

Sto se tice patlidzana ja sam skoro pravila baba ganus i nije lose ispao, jedino sto cu sledeci put da dodam pecenu crvenu papriku, mislim da to fali.

Анониман је рекао...

Pa evo d aobjasnim tu super produktivnost.Da ne pomislite da samo sedim u kujni i za kompom:) Ranije sam blogirala na jednoj zajednickoj stranici pa sad polako premestam ovde blogove.Pecurke ? Zasto da ne;).Baba ganus je odlican!

Sandra је рекао...

Fantasticno izgleda..ja ga obozavam! Wonderful dish for sure!!!

Rosa's Yummy Yums је рекао...

A lovely ratatouille! I love that dish.

Cheers,

Rosa

Анониман је рекао...

@Sandra tako jednostavno a tako ukusno;)

Анониман је рекао...

@Rosa yummy indeed;)

ivana је рекао...

nije dobro čitati ovaj post u vrijeme pauze na poslu- poželiš da je skuhano za tebe ;)

izgleda njami...i ratatouille i patalidžan!

Анониман је рекао...

@ivana..jao da znas da nije i ne samo ovaj..zamisli sve one torte i kolace;)))

Sanja је рекао...

Mmmmm, kojih se ssamo divnih stvari nagledah ovdje :-) Hvala za ovaj post.

Анониман је рекао...

@Sanja svrati opet i ti imas finih stavri ..pa menjamo;)

// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer