Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

четвртак, 21. април 2011.

Zasadite svoju penziju

Da, da sad ste još mladi ne razmišljate o tome ali je pitanje da li će uopšte biti novca u penzijskoj kasi kad vi stignete do nje.
Inače ste ovako tip za zivim sad, štedeću posle ili nemate odakle da štedite.E pa ako imate sreće da negde posedujete ,nasledite, kupite, iznajmite ili štagod od toga parče zemlje, zasadite svoju penziju.

Nije nikakava šala već realna mogućnost .Investicija nema šanse da propadne, a zašto čitajte dalje pa će vam se samo reći.
Radi se o uzgoju tartufa , gljiva koja ne samo da je najskuplja na svetu već je i vrlo dekadentna i ukusna u upotrebi.
Postoje dve vrste..bela i crna tartufa.
Bela Tartufa iz Albe u Italiji ,za koju mnogi smatraju da se ne može nigde drugo u svetu pronaći ili uz
gajati, do baš u Italiji.Sa ovim se ne slažu svi mikolozi( specijalisti za gljive) ali pošto ovde nameravam pisati o crnim tartufama, ostavimo za sada bele po strani.

Dugo se smatralo da tartufe ne mogu da se uzgajaju ,no Francuski mikolozi su se bacili an posao kalemili micelijum tartufa na mladice lešnika ili oraha i na taj način na pogodnom zemljištu uspeli da ih i komercijano proizvedu.Ono što sam mislila da vam investicija ne može propasti se odnosi baš na to.Ako tartufe i ne uspeju u onolikoj meri ,koliko se nadate još uvek cete imati lešnike ili orahe.

Za 1400 US$ možete kupiti  100sadnica i za 6 do 10 godina sa pravilnim uzgojem i brigom po drvetu možete za pocetak očekivati 250 grama tartufa. Kilogram tartufa se ovde prodaje za 3000NZ dolara što bi po današnjem kursu bilo 2380US$

Na Novom Zelandu se tartufe već uspešno uzgajaju, kako na Južnom tako i na Severnom Ostrvu.Mladice su kalemljene micelijumom tartufa koji se uvozi iyz laboratorije u Perigordu , Francuska.Većinom se koristi mladica lešnika,Zbog udaljenosti i komplikovane procedure oko uvoženja mladica u Novi Zeland ,odlučeno je da se uveze micelijum, a inače u Perigordu se mogu kupiti inkulirane gotove mladice koje samo posadite.
E sad , samo posadite..

Tartufe vole zemlju koja je kisela i krečna,sto znači da treba dodati ovo ako vaša zemlja nije takva. Prvo treba ispitati da li je zemljište pogodno.
Najvažnija je alkalnost kiselost zemljista

Jednostavan način da ispitate alkalnost, ph zemljišta je da pomešate nekoliko kašika zemlje  sa istom količinom belog vinskog sirćeta u običnoj tegli sa poklopcem..Ako  promućkate pa čujete lako šištanje vaša zemlja je prosečne ksielosti .Što više šišti vaša zemllja je kiiselija.Ph od 7 je neutralan , tartufe vole 8 ili više. Ako vas ovaj test ne odvrati, možete  naći profesionalnu instituciju da vam napravi ovaj test.Ako je odgovor pozitivan sada možete naručiti sadnice i krenuti sa sadjenjem prema uputstvu koje dolazi sa njima.

Kada ste izabrali gde, pripremili zemlju i zasadili sadnice, sledeči korak je da ih krešete i okopavate kako rastu.Onda dolazi teži deo..čekanje.. Kada dođe vreme  znaci i uzvišenja će se pojaviti oko drveta u kasno leto .što može značiti da ćete tu naći tartufe za 5 -6 meseci.
Postoji dosta literature o uzgajanju tartufa. Nama na Novom Zelandu je to  "Ukrotiti tatrufu" od Ian Halla.On je inače prvi doneo tartufe za uzgoj na Novi Zeland, a priznat je mikolog i ovde i u svetu.



Tartufe se vade iz zemlje uz pomoć kerova i svinja koje su specijalno trenirane za to.
Eto jedna korisna ideja a da li čete je prihavtiti to zavisi od vas i vaših očekivanja kako ćete živeti sad ili kad odete u penziju

http://www.dailymotion.com/video/xhqsz2_growing-white-and-black-truffles_tech
http://www.trufflesandmushrooms.co.nz/page8.html

13 коментара:

pera је рекао...

E ovo je najbolji blog:)

Анониман је рекао...

I najbolja investicija

pera је рекао...

Jeste, vrlo su skupi...a i treba izdresirati zivotinje a to se ne moze bez komadica pecurke:) dakle...prvo se mora naci:)

Анониман је рекао...

Sve od negde pocinje.

pera је рекао...

Kazu neki koji se bave uzgojem pecuraka da se tartufi mogu naci u zemlji hrastove sume...e sad zasto - ne znam, verovatno ima neke veze u odnosu zemlje i hrastovog drveca...ali tako kazu...no naravno ne mora da bude pravilo...

Анониман је рекао...

Da pravo kazu, u prirodi je cesto tako ,jer ovo je simbiozna gljiva i hrast joj odgovara.Medjutim kod komercijalnog uzgoja gledalo se da se upotrebi druga vrsta koja za svaki slucaj daje nesto korisno.tako se odlucise za lesnik ili orah:)

Nale Coolinarija је рекао...

Bravo, iz posta u post nalazim sve više tema koje i mene zanimaju:) O uzgoju tartufa ne znam puno ali imala sam nameru iskoristiti zemljišta koja posedujem kako bih sebi obezbedila siguran novac. Ali - e, baš to ali UVEK devojci sreću kvari. Kod nas udruženja vrše otkupe, a ovde se izvoz tartufa preko 2 kg smatra krivičnim delom, eeeeej! Videćemo da li će u dogledno vreme nešto menjati jer ovde tartufi rastu i u blizini Beograda ka Sremčici, u šumama. Stvarno ih ima! A, ovi iz uzgoja mogli bi svaki drugi dom da hrane i obezbede sigurnu egzistenciju, naročito na ovakvoj krizi, koja nas je zaista pogodila!

Анониман је рекао...

Mislim da bi sa malo marketinga uspela da ih plasiras hoteliskim (boljim ) restoranima...

Анониман је рекао...

vepma interesantno i zanimljivo i moguce.Mozda je bas vreme da pocnem o tome da razmisljam.imam kucu i 15 ari zemlje u Banatu...zasto ne,valja razmisliti o tome,ali jedino ovo sto kaze Nale da se izvoz tartufa preko 2kg.smatra krivicnim delom?ne vidim razlog zasto,ali verovatno postoji.

Анониман је рекао...

@tajanstvena .Ako te ozbiljno interesuje ima knjigu od Ian Halla (Taming the truffle) koja je kao sto napisah biblija za tartufase.Poslala bih ti e ako ti engleksi nije problem.A za prodaju en brini;) Svaki renomirani hotel ili restoran bi ih rado odkupio.A mzoes ih sutupiti i zivozniku:)Ma to ej najmanji problem.Meni se kod ovog koncepta najvise dopada sto i ako tartufe omanu uvek imas lesnike ili orahe.Pa dojavi:)

Rosa's Yummy Yums је рекао...

Wow, I'd love to buy truffles!

Cheers,

Rosa

Cathy at Wives with Knives је рекао...

With the price of truffles it's no wonder they cause such excitement. I know people go truffle hunting in my area but I never see them for sale. I would love to try the real thing some day.

Tina Maxima је рекао...

sjajan tekst i dobra tema za razmisljanje!pls ukini ovu word verification iza komentara,pusa

// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer