Evo da još jednom ponovim : ja početak dana bez mirisa sveže pečenog hleba i kafe, ne m o g u da zamislim.
Ima u tim mirisima nečega umirujućeg i toplog.Ne mogu da se setim kad sam poslednji put jela onaj hleb iz radnje ( izuzimam tu specijalne pekare), koji se ako ga slučajno stavite na dno torbe ispod ostalog što ste kupili pretvori u gnjecavu grudvu.
Ja najčešće kad ga nadjem , koristim spelt brašno.Ovo brašno nazivaju još i divlje brašno jer sama žitarica je oko 8000 godina stara.tako da u mom hlebu nikakve hemije nema , sve je čista fizika .
Jednostavan recept ide ovako:
- 500grama spelt brašna
- 2 pakovanja od 10 grama suvog kvasca.Da mi je pekar koji koristi svež kvasac bliže , radije bih koristila taj
- ½ kašičice morske soli
- Ako stavljate, recimo 50 grama semenki od suncokreta
- 50 grama susama
- 500ml tople vode
- Zagrej rernu na 200 stepeni Celzija
- Izmešajte sve sastojke ,dodajući kao poslednje vodu. Ja obično ostavim testo da stoji preko noći (navika) ali ono naraste za jedno 45 minuta, a neki tvrde ,(nisam probala), da ne mora uopšte da stoji ,već da se može odmah staviti u rernu
I mesim i bacam i pričam mu:)
2 коментара:
Ovaj hleb je greota jesti i remetiti mu izgled:)...kakva boja :)))))
Uh gresna cu biti..svako jutro;)
Постави коментар