Čokoladna baklava
Sastojci
- 500 g tankih kora za baklavu
Za mazanje
- 100 ml ulja
- 100 g maslaca
Nadev
- 4 jaja
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 200 g šećera
- 120 g brašna
- 250 g omekšalog maslaca
- 200 g čokolade za kuvanje
- 200 g mlevenih oraha
Sirup
- 300 ml vode
- 1 limun
- 350 g šećera
Za ukrašavanje
- 50 g čokolade za kuvanje
Način pripreme
Prvo napravimo nadev tako što penasto umutimo jaja sa šećerom, dodamo brašno, vanilu, omekšali maslac, sve lepo ujednačimo mikserom, a onda špatulom umešamo grubo seckanu čokoladu i orahe. Posudu odložiti sa strane.
Otopiti maslac sa uljem i malo prohladiti.
Kore podeliti na tri jedanaka dela.
Četvrtasti pleh podmazati, a onda ređati prvu trećinu kora, svaku premazujući mešavinom ulja i maslaca. Premazati i poslednju, a onda naneti polovinu nadeva. Sad ređati drugu trećinu, na poslednju staviti ostatak nadeva, a onda složiti poslednju trećinu kora.
Izrezati baklavu na oblike koje želite, premazati i peći na 170 stepeni 45-60 min, ili dok fino ne porumeni.
Staviti da se kuva sirup zajedno sa limunom isečenim na kolutove. Kad prokuva, ostaviti da vri još 5 minuta, a onda ga skloniti sa strane. Količinu sirupa možete prilagoditi svom ukusu, ako želite da je jače natopljena, povećajte količinu sastojaka.
Baklavu ostaviti da se malo prohladi, a onda je zaliti toplim sirupom.
Kad upije sirup i malo se prohladi, ukrasiti je otopljenom čokoladom.
Dijana Ademović
Subotica
Нема коментара:
Постави коментар