Scroll down for Recipe in English
Bostonka je jedan od najstarijih američkih kolača. Jednostavna ali veoma dobrog ukusa. Kao kod mnogih kolača i oko ovoga se lome koplja gde je zaista nastao ali jedno je sigurno da nije u Bostonu. Tamo je početkom 19 veka stekao veliku popularnost, a oni su mu dodali čokoladnu glazuru, pa ga danas svi tako i zovemo.
Sastojci
Puding
2 šolje mleka
1 1/2 kašićica vanila ekstrakta
2/3 šolje šećera
1/3 šolje brašna i 3 Kašike brašna ili 2 Kašike gustina
prstohvat soli
2 jaja , umućena
2 Kašike neslanog putera
Testo
1 2/3 šolje prosejanog brašna
1 šolja šećera
2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice soli
1/3 šolje omekšalog putera
3/4 šolje mleka
1 1/2 kašičica vanila ekstrakta
1 jaje
Gornji fil
85 g čokolade za kuvanje
2 Kašike šećera
2 Kašike vode
3 Kašike neslanog omekšalog putera
1/2 kašičice vanila ekstrakta
Priprema
Puding
Zagrejemo mleko u šerpi , dodamo vanilu i 2 Kašike šećera i na srednjoj temperaturi zagrevamo dok se ne pojave mehurići oko tečnosti.
Skinemo sa šporeta, pa ostavimo da stoji oko 10 minuta
U činiji izmešamo ostatak šečera, brašno,gustin i so. Postepeno dodajemo toplo mleko i mešamo
Vratimo na šporet pa mešajući na srednjoj temperaturi kuvamo oko 5 minuta.
Skinemo sa šporeta pa polovinu mleka umutimo sa jajima. Onda to dodamo u preostalo mleko i kuvamo mešajući oko 2 minuta.
Sipamo u posudu pa vrh prekrijemo plastičnom folijom da nam se ne bi okoričilo.
Testo
Predgrejemo rernu na 175 stepeni C. Namastimo okrugli pleh ,kome se vadi dno ( 23 cm). Namastimo i pobrašnamo.
U činiji umešamo, brašno, šećer, prašak za pecivo i so. Dodamo vanilu , puter i 1/4 šolje mleka.
Miksamo na srednjoj brzini oko 3 minuta.
U 1/2 šolje mleka umutimo jaja , pa smesu polako dodajemo u testo, dok se sve lepo ne sjedini.
Testo sipamo u pleh pa pečemo oko 35 minuta.
Izvadimo i na žici sasvim ohladimo.
Sada sastavljamo
Presećčmo koru na pola pa filujemo pudingom. Ostavimo u frižider dok napravimo glazuru
Na šerpu koja ima na dnu malo vode koja vri, stavimo činiju tako da ne dodiruje vodu, pa stavimo sve sastojke i mešamo dok se sve lepo ne sjedini u glatku čokoladnu masu.
Sipamo na kolač tako da malo glazure curi niz njega
Bostonka je najbolja da se odmah jede, oko čega niko ne pravi pitanje. Inače se može držati u frižideru do 2 dana
************************************************
Boston Cream Pie
Unlike the name suggests this pie is not invented in Boston and it is very hard to determine exactly where. Similar cakes were made in Europe and also in the USA but the beginning of 19 Century it became popular in Boston where they added the chocolate glaze.
Nevermind who's it is, it is very scrumptious cake
Ingredients
Custard
Cake Batter
Glaze Ingredients
- 3 ounces semisweet or bittersweet chocolate
- 2 tablespoons granulated sugar
- 2 tablespoons water
- 3 tablespoons unsalted butter, softened
- 1/2 teaspoon vanilla extract
On low speed, blend together, about 30 seconds. Increase the speed to medium-high and continue beating for 2 minutes. Beat the egg with the remaining ½ cup milk. In 3 parts, beat the egg mixture into the flour mixture, about 20 seconds after each addition, until smooth.
Divide the batter equally between the prepared pans. Bake until a tester inserted in the center comes out clean and the cake springs back when lightly touched, about 25 minutes for 2 pans or 30 to 40 minutes for a springform pan.
Assemble
To make the glaze: In the top of a double boiler, combine the chocolate, sugar, and water and place over barely simmering water until melted. Remove from the heat and stir in the butter and vanilla. Let stand, stirring occasionally, until slightly thickened, 15 to 30 minutes.
Нема коментара:
Постави коментар