Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

среда, 5. март 2014.

Piroćanski Riblji Paprikaš


Ne.ne ,ne radi se o kuvarskom blogu mada svi sastojci su prisutni u priči. Paprike sa pijačne tezge u Pirotu  i čak jedna cela fabrika za preradu ribe u Aucklandu

Ovo je još jedna istinita priča iz života Srba, koji su emigrirali na Novi Zeland.Ja takve priče volim i zapisujem pa poneku i objavim
Mada kad razmislim i naslov u  stilu Od paprika do zvezda bi bio sasvim odgovarajući.
Mr.B je glavni akter ove priče ,jedan bucmasto zdepast gospodin.koji svoje godine krije  i samo kaže sukajući brk sa kog  proviruju sede ,da  je on Gospodin u najboljim godinama.

No da počnem izpočetka
Pirotska pijaca je bilo radno mesto Gopodina B,tada  još namučenog mladića ,čiji su roitelji otišli na Novi Zeland,nekoliko godina ranije, a on se protivio njihovim  pozivima da im  se pridruži i mane se ćoravih paprika i pijace,koliko je god mogao.
Prodavao je paprike svoje i komšijine gromoglsno izvikujućí pijačne parole.
Bio se u to vreme zagledao i u Maru lepu i skromnu devojku iz susednog sela i zamišljao  njihov zajednički život  ne  krijući pred njom šta oseća.

Ali i Mara skromna ,ipak imala želje devojačke da pored prodaje paprika naprave nešto više, a sve u cilju i dobrobiti za buduću im decu.
I tako uzmu se Gosn B i Mara i kratko veme posle toga ,kad se paprike samo osušene prodavahu usred zime, iz Pirota stigoše usred leta u Auckland.
Roditelji se obradovaše dolaskom sina im jedinca, pa još ivrednu snajku doveo.
Napraviše neke paravane po kući pa tako mladenci imali svoje prostorije.

Gosn B odma podje da radi na gradjevini sa ocem,jer paprike i nisu baš neki biznis na Novom Zelandu, a slabo i uspevaju, osim ako su feferonke.

Mara se zaposli kod jednog našeg u prodavnici ribe...I vremenom rodi sina,oko tatino  i ćerku ,oko mamino.

Kada ikako je Gosn B došao do para  da počne svoj biznis prerade ribe, koji evo godinama preraste u ozbiljnu fabriku,niko ne zna.I naravno kao što biva u Srpskoj nam  dijaspori kruže razne priče od pobede na Loto do utaje nekih zlatnika do...nekih fantastično naučnih predpostavki koje bi glatko mogle uči u Urbanu legendu.Takav smo mi narod pun fantazije.
On samo zaliven ćuti. I radi.Vredan je Gosn B I evo uskoro i B junior će preuzeti očevu fabriku
Ćerka se udala za Crnogorca koji Gosn B ne bejaše po volji ,jer je kako on kaže
Od tuva na tam ja nemam čerku.
Crnogorac se zainati da pokaže tastu da mu nije stalo do njegovih para I evo od ženidbe pa nadalje napravi ceo lanac prodavnica ribe i jedan super riblji restoran sa pogledom na sam centar luku u Aucklandu.


Gosn B nije zaboravio svoje poreklo.Pomagao osnivanje crkve ,kluba za Srbe ali mu zasmetalo što ovi novodošli mnogo kritikuju ovu zemlju I ako im je odmah  uručena socijalna pomoć,koja nije baš mala i daju im i stanovei pomoć u opremanju.ali  njima nikad dobro.
Nisu svi al eto  to  mu smeta.

Moji roditelji su jednom čisto iz pristojnosti za sve ove godine otišli na poziv  u kuću mu ali posle nikad više.Ma koliko im bilo smešno kad je GosnB ripnuo sve u letnjem odelu i bacio se uz bolan jauk, jer pade na stomak u svoj bazen i isprska  sve goste redom,nego zato što se ni u Srbiji ne bi družili sa njim.Pozdrave se  u crkvi i proćaskaju, to im  je dovoljno  
 "A be kuj mi to gibica paprika
A za one koji bi baš riblju čorbu  pogledajte moj recept za Bouillabaisse OVDE

2 коментара:

Unknown је рекао...

Mozda bi jos vise uspeo da je uvozio ajvar na NZ.

Nena3110 је рекао...

Lepa priča!

// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer