Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

петак, 6. мај 2011.

Deca..šta bi jela kad bi htela

Koliko vaše dete jede ,može biti sasvim drugačije nego što se smatra’normalnim’.Ne brinite previše ako vam se čini da ne jede dovoljno.Deca sama nadopunjuju to u sledećem obroku ili između njih.
Ako vaše dete raste i razvije se normalno, poseduje dovoljno energije da skakuće i igra se, onda je najverovatnije da je zdravo..Mnoga deca su od početka uzimanja čvrste hrane izbirljiva u jelu. Možda vase dete uvek želi da jede istu hranu ,a onda odjednom prestane da to jede.Ponudite mu veći izbor i pustite ga da samo izabere.Možda mu podmetnete nešto novo sa tim sto već voli da jede.Ovo morate probati uvek ispočetkaNe primoravajte dete da jede ono što neće.Naprimer ako ste za večeru pravili gulaš, a vaše dete iz toga pojede samo krompir i šargarepu, skuvajte ovo povrće posebno.Poznato je takođe da deca imitiraju odrasle tako da dajte svom detetu primer kad jedete , izrazom lica ili zvukovima kako je to jelo ukusno.
Kako možete biti sigurni da vaše dete dovoljno jede i dobija dovoljan broj hranljivih materija Ja koristim staro pravilo jedna kašika po godini starosti)ynači jedna kašika krompira, jedna kašika povrća itd.
Ne primoravajte dete onim čuvenim , ako ne pojedeš sve ne smeš ustati od stola.Ne podmićujte dete npr sa desertom posle jela, ako bude pojelo glavno jelo. Mada ste možda zabrinuti kad dete neće da jede, ne pokazujte to pred njim.Ovo zbog toga što će dete podsvesno tražeči vašu pažnju taj isti metod)odbijanje jela= primeniti da dobije istu. Vaše dete bi trebalo da jede 3 glavna jela dnevno i
Probajte da ta užina nije vremenski blizu glavnog jela.
dve užine. Užina može biti, voće, jogurt, parče sira ili krekeri.
Recite detetu na jedno 15 minuta pre jela da ce uskoro ručak ili večera.Deca su umorna i zaigrana pa im treba vremena da se smire. Napravite rutinski tok vremena kad se jede.Deca vole rutinu.Sedite za stolom uvek na istim stolicama i pričajte o lepim stvarima, koje su se desile tog dana.Neka vreme za stolom bude okupljanje vaše porodice ,a ne igranje sa igračkama, gledanje televizije i sl. Pokušajte da svi , pa i vaše dete ostanu za stolom dok se obrok ne završi.Ako dete zna da će okupljanje oko stola biti veselo počeće rado da učestvuje u tome pa i da jede.Ne očekujte od deteta ponašanje za stolom.Naprimer ne očekujte da dete od 3 godine jede sa nožem i viljuškom.Ustvari deca najlakše jedu kašikom. 
 
Pokušajte da izgled jela prilagodite dečijoj mašti.U te svrhe prilazem donji video.

Možda želite da probate gornje predloge da se vreme jela lepše provede


4 коментара:

jasna varcakovic је рекао...

Thumbs UP!

Анониман је рекао...

Hvala hvala(naklon):)

Jacina carobna kuhinja је рекао...

Hvala ti za ovaj divan post, odgledala sam video i dodala u omiljene, dobro ce doci kao ideja za unukicu <3

Анониман је рекао...

Da i ja jos uvek koristim ideje ali vise kad dodju drugi klinci .Moja apsolutno jede sve(osim cuda ne voli banane ,kojih ni ja nisam neki fan):)

// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer