Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

понедељак, 16. мај 2011.

Ćetiri je magičan broj


Nedavno sam od jednog prijatelja dobila dve knjige o kuvanju .Obe knjige su vrlo jednostavni ali jako ukusni recepti, od kojih sam dosta njih i sama isprobala.Počeću sa serijom recepata iz prve knjige:’Kuvati sa 4 sastojka."
Druga knjiga je :Osiromašeni Gurman"
Obe knjige su mi se na prvi pogled učinile veliko obećanje ,da kroz primenu dodjem do zaista ukusnih
a jeftinih jela.Nisam ni sumnjala da je poklon i bio namenjen takvom razmišljanju.
I što sam recepte više primenjivala u praksi,(neke malo menjala da odgovaraju mom ukusu) sve više sam prigrlila ove knjige kao bibliju moje kuhinje.Nadam se da će i vama neki iz ove serije, koju sam započela biti od koristi i sto je još važnije prijati i biti ukusni.

Avgolemono


Ime ove vrlo popularne Grčke supe znaci u prevodu jaje i limun.Dva najvažnija sastojka ove lake, a vrlo hranljive supe.Orzo makaroni su tip Grčkih makarona, koje imaju oblik pirinča ali vi možete koristiti bilo koju vrstu sitnih makarona.Uz supu možete servirati toast.
 
Sastojci:1,75 litre bistre pileće supe
115 grama orzo makarona
3 jajeta
sok 1 većeg limuna

Priprema
1.U šerpu stavite bistru pileću supu i ostavite da prokuva.Dodajte orzo makarone(ili koje već imate) i pustite da se kuva još 5 minuta.Ukoliko ne koristite orzo, kuvajte prema uputstvu na pakovanju.Ja ponekad koristim i taranu.
 
2.Umutite dobro jaja ,dodajte limunov sok i jednu kašiku hladne vode.Dodajte pažljivo punu kutlaču supe i zatim pažljivo mešajte.Skinite šerpu sa preostalom supom sa vatre ,sipajte umućena jaja i sve dobro promešajte.Ovaj proces radite polako da se jaja ne bi zgrušala.Začinite po vašem ukusu sa solju i sveže mlevenim crnim biberom.


 i da se malo počastimo

Čokoladni Zabaglione
Potrebno je:

6 jaja
150 grama castor (sitnog) šećera
3 kašike kakao u prahu i još malko za posipanje gotovog deserta
1 šolja Marsale
jagode za ukras

1.Pripremi lonac sa vodom koja je prokuvala ali je sad na niskoj  vatri U ciniji umuti šest žumanaca i šećer dok sve ne dobiju svetlo žutu boju i šećer se rastvorio.2.Dodaj kakao i Marsalu, i stavi na lonac sa vodom koja kuva na niskoj vatri. Muti nad vatrom dok smesa ne postane  izjednačena, gusta i penušava.

3. Sipaj brzo u čaše, pospi sa kakaom ,ukrasi eventualno jagodom i služi dok jevruće .Možete uz ovo služiti
i neki keks kao npr. amareti

Постави коментар
// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer