Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

понедељак, 25. април 2011.

Jedemo u Indiji

Uživam kad god odem u goste kod moje prijateljice Prye.Njena mama je izvrstan kuvar i vlasnik čuvenog indijskog restorana u Aucklandu.
Kako sam ja jedna od retkih ili možda najupornijih koji udju u njenu kuhinju, evo da vam prenesem jedan od tih indijskih jela

Piletina Dopiaza


Ime Dopiaza dolazi od Hindi reči do koja znači  dva i piaz  koja znači piletina.Ovu vrstu jela probala sam u raznim restoranima ali verzija koju pravi Pryina mama je najbolja.
Sastojci
3 kašičice ćili pudera (manje ili više zavisi kako ko  voli).
2 lista lorbera
Pola štapića cimeta
  • 3 crvene ljute papričice
  • 1/2 kašičice kurkuma
  • 1 kašičicu karanfilića oko 10 do12 komada
  • 1 kašičica zrna bibera
  • 6 kardamoma
  •  4 velika češnjaka belog luka
  • 2 kašike pirea od belog  luka
  • 1 pileće grudi ,oko 500 grama. 
  • 1/2  šolje punomasnog jogurta.
  • Suncokretovo ulje
  • 2 kašike putera
  • 2 isečena paradajza
  • 8-10 malih krompira 
  • Mala kesa šalota, luka
  • 2-3 crna luka srednje veličine, sitno iseckano
  • 3 kašike oljuštenog i na tanke kriške isečenog djumbira
  • 1 kašičica šećera





Napravite smesu od čili pudera i vode.Predgrejte rernu na 160 stepeni Celzija.Iseckajte 2 do 3 crna luka i zatim ih u muslinskoj krpi iscedi da iz njih izadje sok.Sad bacite luk ,a sok sačuvajte.Trebalo bi
da imate 1/3 do 1/ 2 šolje soka od luka.
   
    
Oljuštite krompir i isecite ga na komade.Vrlo kratko ga prokuvajte (par minuta) .Iscedite ga i ostavite ga sa strane.U medjuvremenu očistite šalote i počnite da ih pečete u malo ulja.Kad budu izgledali kao na gornjoj
 slici izvadite ih i takodje ostavite po strani.

Sada propržite smesu od čilija nekoliko minuta na srednjoj vatri.Konstantno mešajte da vam pasta ne bi zagorela.Dodajte beli luk i lorber i mešajte još nekoliko minuta.Sad dodajte ljute crvene papričice ,kurkumu, kardamom i karanfiliće i štapić cimeta.Napravili ste smesu koja se zove Garam Masala.


Mešajte par minuta pa onda dodajte djumbir i mešajte jos oko 2 minuta.Sad dodajte puter,jogurt,pile,šećer, krompir i paradajz.Promešajte i dinstajte još oko 5 minuta.


Dodajte garam masala  , sok od luka i šalote i promešajte.Premestite sad u posudu koja može da se stavi u rernu i pecite 30 do 45 minuta.Ako vam se čini presuvo tokom kuvanja,  dodajte malo vode.


Servirajte sa kuvanim (npr. Basmati ) pirinčem. jogurtom i hladnim belim vinom.Nadam se da ćete i vi uživati kao i ja kad god ga Priyina mama spremi ili ja kod mene u kuhinji.! Znam da će Lazar uživati samo što će on verovatno staviti 10tak ljutih papričica.

2 коментара:

Nale Coolinarija је рекао...

Ma, ima li još neki post koji me zanima:)? Pa, ja bih trebala da se pretplatim na tvoj blog! Dosadiću sa ovolikim komentarima odjednom ali razumi me - ja obožavam indijsku kuhinju i rado je pripremam. Svaki novi recept rado probam, nadam se da ću i ovaj:)

Анониман је рекао...

Iz indijske kuhinje koju i ja obozavam redovno objavljujem nesto , tako da na pravom si mestu:)

// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer