Baklava sa orasima i suvim grozdjem
Sastojci
500g gotovih kora za baklavu
450 g mlevenih oraha
50 g krupno seckanih oraha
100g suvog groždja
75 g šećera
125 g putera
50 ml ulja.
Za agdu
500g šećera
voda
limun
Priprema
Pripremiti preliv - sipajte šećer u lonac i prelijte ga vodom (da vode bude dva prsta iznad šećera). Kuvajte oko 20 minuta na jačoj vatri, može i manje, preliv ne sme da bude previše gust. Gustina treba da bude između sirupa i vode. U skuvan preliv dodajte limun isečen na kriške. Ostavite da se ohladi pre nego što se njime prelije baklava.
Iseći kore po meri pleha u kojem će se baklava peći. Istopiti puter na laganoj vatri, paziti da ne promeni boju i promešati ga s uljem. U pleh prvo staviti tri kore koje treba premazati puterom i uljem pa na prve tri kore staviti sve seckane orahe. Preko staviti dve kore, pa namazati smesom od putera i ulja (možete smesu da stavite i na svaku koru), pa posutu mlevene orahe, koje ste prethodno pomešali sa šećerom i suvim grozdjem. Ponavljajte postupak dok ne potrošite materijal.
Na kraju, baklavu pokrijte sa tri kore i to tako što svaku, nakon stavljanja, premažete puterom, osim poslednje.
Pre sečenja, pritisnite baklavu dlanovima i izravnajte sve. Baklavu potom secite.
Stavite u rernu, prvo desetak minuta na 190 stepeni, dok ne dobije svetlo smeđu boju, a onda 45 minuta sušite na 150 stepeni.
Proverite da li je pečena tako što ćete viljuškom razmaći baklave i pogledati da li je i dno pečeno.
Vruću baklavu zalijete hladnim prelivom.
Baklava je najbolja kad odstoji dan ili dva, na hladnom mestu.
Prijatno
Sandra Novakovic
Нема коментара:
Постави коментар