Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

среда, 11. јул 2018.

Kuligre: Tražimo Najbolji Recept Bosanske Kuhinje: 121.Baklava sa orasima i suvim groždjem


Baklava sa orasima i suvim grozdjem

Sastojci


500g gotovih kora za baklavu
 450 g mlevenih oraha
50 g krupno seckanih oraha
100g suvog groždja
75 g šećera
 125 g putera
 50 ml ulja.

Za agdu

500g šećera
voda
limun

Priprema


 Pripremiti preliv - sipajte šećer u lonac i prelijte ga vodom (da vode bude dva prsta iznad šećera). Kuvajte oko 20 minuta na jačoj vatri, može i manje, preliv ne sme da bude previše gust. Gustina treba da bude između sirupa i vode. U skuvan preliv dodajte limun isečen na kriške. Ostavite da  se ohladi pre nego što se njime prelije baklava.
Iseći kore po meri pleha u kojem će se baklava peći. Istopiti puter na laganoj vatri, paziti da ne promeni boju i promešati ga s uljem. U pleh prvo staviti tri kore koje treba premazati puterom i uljem  pa na prve tri kore staviti sve seckane orahe. Preko staviti dve kore, pa namazati smesom od putera i ulja (možete smesu da stavite i na svaku koru), pa posutu mlevene orahe, koje ste prethodno pomešali sa  šećerom i suvim grozdjem. Ponavljajte postupak dok ne potrošite materijal.
 Na kraju, baklavu pokrijte sa tri kore i to tako što svaku, nakon stavljanja, premažete puterom, osim poslednje.
Pre sečenja, pritisnite baklavu dlanovima i izravnajte sve. Baklavu potom secite.
Stavite u rernu, prvo desetak minuta na 190 stepeni, dok ne dobije svetlo smeđu boju, a onda 45 minuta sušite na 150 stepeni.
Proverite da li je pečena tako što ćete viljuškom razmaći baklave i pogledati da li je i dno pečeno.
Vruću baklavu zalijete hladnim prelivom.
Baklava je najbolja kad odstoji dan ili dva, na hladnom mestu.
Prijatno

Sandra Novakovic

Нема коментара:

// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer