Jadranka Tot je poslala svoj prilog i recept za Sutlijaš. Sretno!
Šaljem Vam recept za Sutlijaš, neodoljivu kremastu poslasticu od pirinča tokom čijeg kuvanja cela kuća zamiriše na mleko, a možda i na cimet, kako ko voli. :) S obzirom da moj staž u kulinarstvu nije dugačak, ja i dan danas kradem trikove od svoje bake. :)
SUTLIJAŠ
400 g pirinča, 200 g šećera, 1 vanilin šećer, vode po potrebi, 2 l mleka, čokolada u prahu ili cimet po želji.
Priprema:
Pirinač oprati, pa staviti u veću šerpu i naliti vodom tako da voda pokrije pirinač (što bi rekli - da ogrezne ;) ). Šerpu staviti na vatru srednje jačine, pa mešati varjačom dok voda sasvim ne ispari. Zatim naliti mleko i dodati šećer i vanilin šećer. Tokom kuvanja mešati kako ne bi zagorelo. Potrebno je sutlijaš kuvati dok pirinač ne omekša, a to je sve ukupno oko sat vremena. Nakon toga skinuti šerpu sa šporeta i ostaviti da se sutlijaš prohladi (naravno ako možete da sačekate). Sipati u odgovarajuće posude i po želji dekorisati čokoladom u prahu ili cimetom, zavisi od ukusa, uzeti veliku kašiku i uživati u ukusu.
Нема коментара:
Постави коментар