Dijana Ademovič je autor ove lepe Bakine Pogače. Sretno!
Bakina Pogača sa spanaćem i sirom
Potrebno je
Za testo
500 g brašna
1 kašičica soli,
1 kašika šećera
1 jaje
1 šoljica maslinovog ulja
2 kašike kiselog mleka,
225-250 ml tople vode,
1/2 kocke svežeg kvasca
Za fil
400 g mladog spanaća
350 g mladog sira
1 jaje
po ukusu soli
Za premaz i posipanje
1 jaje
semenke ćurikota i susama
Priprema
Prosejati brašno,staviti so i šećer,promešati,a onda sipati kvasac koji smo podigli sa jednom kockom šećera.Jaje ovlaš umutiti viljuškom,dodati ga brašnu kao i ulje i kiselo mleko.Promešati,a onda podlivajući toplu vodu umesiti elastično testo.Ostaviti ga da se udupla.
Za nadev oprati i očistiti spanać,pa ga naseći na rezance.Ocediti ga dobro od vode,pa pomešati sa sirom i jajetom.
Nadošlo testo podeliti na dve lopte.
Neka jedna bude malo veća,pa od nje rasući oklagijom koru koju stavimo na pleh obložen pek papirom.Raspodelimo nadev,s tim da ostavimo oko 1 cm prazno s krajeva,pa ga naboramo da fil ne bi cureo.
Drugu koru rasučemo,pa napravimo sekačem rezove,prvo na četiri strane,a onda i na još četiri.Ispletemo pleteničice,tako što povlačimo krajeve kao na slici.
Ostavimo je da odmara,a onda premažemo umućenim jajetom i pospemo semenkama.
Pečemo pogaču u prethodno ugrejanoj rerni da fino porumeni.Prijatno!
"DA SE TEBI LJUBAV DESI,
SVOME DRAGOM PECI,MESI,
PITE,ŠTRUDLE I KOLAČE
I MEKANE POGAČE"
Subotica
Нема коментара:
Постави коментар