понедељак, 2. јул 2018.

Kuligre : Tražimo najbolji Recept Bosanske Kuhinje : 15. Hurmašice



HURMAŠICE  
Poslastica koja me vraća u detinjstvo. Jednostavna za pripremu od svega par namirnica koje se uvek nadju u mojoj kuhinji. Najvažnije kod hurmašica je šećerni preliv koji im daje na bogatom ukusu. Važna je gustina šećernog preliva. Šećerni preliv ne sme biti ni previše gust a ni redak. Kad odlučim da pravim hurmašice dan ranije skuvam preliv. I uvek na prohlađene hurmašice prelijem ohlađen preliv budu slične maminim, ali nisu baš kao njene jer mama ipak zna najbolje ♥ Ali zato je mamin recept 
. Potrebni sastojci:
1 jaje 30ml mlake vode 30gr kristal šećera 200gr omekšalog putera pola kašičice praška za pecivo 400gr mekog brašna 50gr krupnih oraha za punjenje hurmašica Potrebni sastojci za šećerni preliv: 500gr kristal šećera 400ml vode 1limun


Način pripreme:
Prvo skuvati preliv.U šerpu staviti šećer i vodu promešati i staviti na ringlu .Kad provri dodati limun isečen na kolutove ,smanjiti temperaturu ringle da lagano vri i kuvati 15minuta. Preliv ohladiti . Jaje umutit sa šećerom ,vodom .Dodati omekšali puter i mititi.Zatim dodati brašno i prašak za pecivo. Testo fino sjediniti pa od testa uzimati manje delove i formirati na dlanu krug u krug staviti po jezro oraha Formirati valjak i na rende ila na kalup za hurmašice pritisnuti formianj valjak da se dobiju rupičasti otisci .



 Tepsiju premazati sa puterom ,pa u tepsiju redjati pripremljene hurmašice ,praveći razmak izedju njih Veoma je bitno praviti razmak zato što će hurmašice malo porasti i neće se deformisati prilikom pečenje. Peći na 200°C 30 minuta. Prohlađene hurmašice preliti sa ohladjenim prelivom i ostaviti ih da upiju preliv. Poslužiti uz ohladjenu limunadu i uživati u ukusu. Prijatno.

 recept šalje DIJANA POPOVIĆ  

Нема коментара:

Постави коментар

// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer