ZALIVENA PITA
Za testo:
- 600 g brašna
- 1 kašičica soli
- 1 kašika šećera
- 2 ravne kašike suvog kvasca
- 1/2 praška za pecivo
- 1 jaje
- 4 kašike ulja
- oko 300 ml toplog mleka
- malo krem-margarina
Fil:
- 400 g sitnog sira
- 2 jajeta
- 1 dl kisele pavlake
Za preliv:
- 1,5 dl mleka
- 2 jajeta
Priprema
Prosejati brašno, staviti u njega suve sastojke, jaje ovlaš umušeno viljuškom, ulje, pa toplim mlekom umesiti elastično testo. Ostaviti na toplom da udupla zapreminu. Naraslo testo podeliti na sedam manjih i tri veće jufkice. Ostaviti ih da malo odmore.
Sedam jufkica razvući oklagijom, svaku, sem poslednje, premazati krem-margarinom, složiti korice jednu na drugu i razvući jednu veću koru.
Tepsija je promera 28 cm, a kora mora biti veća od nje, to jest, da krajevi vise preko ivice tepsije.
Oklagijom preneti koru u tepsiju, utisnuti je pa premazati 1/4 fila od sira, koji ste napravili tako sto ste umutili sir, jaja i pavlaku.
Preostale tri jufke rastanjiti na veličinu tepsije, pa slagati koru - fil, zavrsiti sa filom.
Krajeve testa koji prelaze ivicu tepsije prebaciti prema sredini da prekriju fil.
Napraviti nabore na piti i ostaviti da odmori. Izbockati viljuškom pitu na par mesta.
Ugrejati pećnicu, a nadošlu pitu zaliti prelivom od jaja i mleka.Peći zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni.
Dijana Ademović
Subotica
Нема коментара:
Постави коментар