ORASNIK
Sastojci | Količina |
hladna voda | 200 ml |
brašno | 500-600 g |
soda bikarbona | 2 kašičice |
so | prsohvat |
ulje | 150 ml |
mleveni orasi | 20 kašika |
šećer | 10 kašika |
Za šerbet | - |
šećer | 500 gr |
voda | čaša i po |
Od brašna,hladne vode,sode bikarbone,ulja i soli zamesiti testo.Dobro ga izradite i podelite na devet jednakih loptica.Pleh prečnika 22 cm podmažite uljem.Uzmite jednu lopticu i razvijte je oklagijom u krug što tanje u veličini pleha.Stavite testo u pleh,pospite sa malo šećera i mlevenih oraha.Ponovite postupak sa svim ostalim lopticama.Na poslednju koru ne ide fil, već je samo malo poprskajte uljem.Pre pečenja orasnik isecite na kocke i ostavite da tako odstoji 15 minuta.Pecite oko 40 minuta na 200 stepeni dok lepo ne porumeni.Kad bude gotov, ostavite ga da se ohladi, a zatim prelijte vrelim šerbetom.Treba dobro da upije pre služenja.
SONJA STEVANOVIĆ, LESKOVAC
Нема коментара:
Постави коментар