Verica Nikolić poslala je ovaj interesantan recept za Prpeć i lepu Zidnu kuvaricu. Sretno!
Prpeć
Testo : U toploj vodi, sa dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, mast i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo, da bude mekše. Umešeno testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu površinu i podeliti ga na osam jufkica. Svaku jufkicu razviti u veličini manjeg tanjira, premazivati ih sa rastopljenom mašću i ređati jednu na drugu. Zadnju koru ne premazivati. Uzeti tepsiju, vel. 30cm, i dobro je premazati mašću. Poređane kore razviti u jednu veliku koru, pomoću oklagije prebaciti u tepsiju, tako da ivice kore budu izvan tepsije. Koru, dobro, premazati rastopljenom mašću.
Fil : Sir, viljuškom, izdrobiti, dodati jaja i, dobro, sjediniti.Dobijeni fil staviti preko kore i, ravnomerno, rasporediti. Testo koje je bilo preko tepsije vratiti unutra i, blago, ga nabrati. Premazati mašću i testo, sa kojim se pokrio fil. Ostaviti pitu da naraste, a za to vreme zagrejati rernu, na 180 stepeni. Naraslu pitu premazati razmućenim žumancetom i staviti da se peče. Pečenu pitu izvaditi iz rerne, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi, pa je iseći i poslužiti.
Нема коментара:
Постави коментар