Scroll down for Recipe in English
Ideju sam prvi put spazila kod Lane na BLOGU, a prva je postavila recept Milica sa bloga NA TANJIRU, pa u potpunosti i prenosim Milicin Recept.
Meni se jako dopao ovaj način pripreme a i ime ovih baklavica
Sastojci
za kolač
- polovina pakovanja kora za pitu (oko 250g)*
- 220g putera
- 250g oraha ili 150g oraha i 100g lješnika*
- 3 kašike šećera
- kašičica cimeta
za sirup
- 250ml vode*
- 300g šećera
- 40g meda
- 2-3 kašike soka od limuna
- šipka cimeta (nije obavezno)
za dekoraciju
- nasjeckani pistaći, orasi ili lješnici
Postupak
Oblikovanje pečenje kolača
- Zagrijte pećnicu na 170°C. Puter istopite u mikrotalasnoj ili u šerpici, na laganoj vatri.
- Orahe i lješnike sitno isjeckajte ručno ili u multipraktiku, ali ih nemojte pretvoriti u prah. Ja sam ih stavila u kesu i usitnila oklagijom. Ukoliko koristite mlin za orahe, sameljite nešto više od polovine, a ostalo usitnite ručno. Izmiješajte ih sa šećerom i kašičicom cimeta.
- Počnite da slažete kore tako što ćete svaku premazivati puterom, a na svaku drugu stavljati smjesu koju ste pripremili. Ostavite malo praznog prostora pri krajevima kora, oko 1cm. Podijelite i smjesu i puter tako da sve utrošite, osim malo putera za premazivanje kolutića na kraju. Poslednju koru samo premažite njime.
- Preklopite obod dužih strana (na koji niste stavili fil) tako da prilikom umotavanja kora u rolat fil ne bi curio sa strana. Savijajte rolat (po kraćoj strani) trudeći se da formirate što čvršću rolnu, tako da ne ostaje prazan prostor između slojeva.
- Izrežite kolutove širine oko 2cm i ređajte ih u pleh ili okruglu tepsiju. Najbolje je da najprije sve izdijelite, izbrojite i tek onda odlučite u kojoj posudi ćete ih peći. Složite ih tako da ne ostane mnogo praznog prostora. Premažite puterom i pecite oko 30-35 minuta na 160-170°C.
Sirupasti preliv
- Napravite sirup tako što ćete vodu, šećer, med i šipku cimeta staviti u šerpu i pustiti da provri. Kuvati zatim oko 7-8 minuta i dodati sok od limuna. Sačekajte da ponovo provri i kuvajte oko 7-8 minuta.
- Pošto je pravilo da se sipa toplo na hladno ili obratno, onda isplanirajte ili da preliv već bude ohlađen kad saragli bude pečen ili ostavite da se on ohladi i onda kuvajte sirup i prelijte ga vrućeg.
Dekoracija i služenje
- Ostavite da se saragli sasvim ohladi, a zatim dekorišite sjeckanim pistaćima (neslanim!) ili nasjeckanim orasima i lješnicima.
- Služite na sobnoj temperaturi, najbolje tek sledećeg dana, kada kore fino upiju sirup.
Napomene
- U zavisnosti od debljine, dobićete različit broj kora u pakovanju. Kod mene je polovina pakovanja bila 9 kora, što znači da na četiri mjesta stavljam nadjev.
- Možete koristiti samo orahe, ili kombinovati razne vrste orašastih plodova: orahe, lješnike, bademe…
- Ukoliko ste navikli da jedete baklave i ostale saftaste poslastice i volite slatke kolače, onda povećajte količinu sirupa za pola, a možete malo povećati količinu šećera.
Originalni recept od Milice na blogu Na tanjiru
***********************************************************
Saragli (Baclava)
I have often made baklava, traditional way. May be replaaced walnuts with almonds. However when I saw this recipe at my co blogger Lana, who got idea from Milica blog, I knew I would make it. It is not only the name I fel for but this open baklava tastes amazing
Ingredients
For base
250 g filo pastry, 9 sheets
220 g walnuts, crushed , but not too fine
220g melted butter
330 g sugar
1 tsp cinnamon
For syrup
250 ml water
300 g sugar
40 ml honey
2 to 3 TBSP honey
cinnamon stick (optional)
To decorate
100 g of crushed pistachio
Create
Start by buttering first sheet .
Put another one and butter as well.
Leave about 1 cm from each side free
On every second sheet sprinkle your mixture of cinnamon , walnuts and sugar
Last sheet only butter
Roll your pastry from shorter side in tight as possible roll
Cut circles of about 2 cm high and layer them in ovenproof dish.
Bake for 30 to 35 minutes at 170 Degrees Celsius
While baklava is baking prepare the syrup.
Put all the ingredients, water, sugar, honey and lemon juice in the pan
Let it come to the boil and simmer till it reduces to 2/3 of starting liquid. About 20 minutes
When your baklava is ready, pour the syrup over it. It would be the tastiest if you leave it overnight, so the pastry can absorb the syrup
Sprinkle with pistachio, before serving.
***********************************************************
Saragli (Baclava)
I have often made baklava, traditional way. May be replaaced walnuts with almonds. However when I saw this recipe at my co blogger Lana, who got idea from Milica blog, I knew I would make it. It is not only the name I fel for but this open baklava tastes amazing
Ingredients
For base
250 g filo pastry, 9 sheets
220 g walnuts, crushed , but not too fine
220g melted butter
330 g sugar
1 tsp cinnamon
For syrup
250 ml water
300 g sugar
40 ml honey
2 to 3 TBSP honey
cinnamon stick (optional)
To decorate
100 g of crushed pistachio
Create
Start by buttering first sheet .
Put another one and butter as well.
Leave about 1 cm from each side free
On every second sheet sprinkle your mixture of cinnamon , walnuts and sugar
Last sheet only butter
Roll your pastry from shorter side in tight as possible roll
Cut circles of about 2 cm high and layer them in ovenproof dish.
Bake for 30 to 35 minutes at 170 Degrees Celsius
While baklava is baking prepare the syrup.
Put all the ingredients, water, sugar, honey and lemon juice in the pan
Let it come to the boil and simmer till it reduces to 2/3 of starting liquid. About 20 minutes
When your baklava is ready, pour the syrup over it. It would be the tastiest if you leave it overnight, so the pastry can absorb the syrup
Sprinkle with pistachio, before serving.
Нема коментара:
Постави коментар