Pogledajte ovaj recept, koji je poslala Sladjana Ščekić za : Kosovska filija moje bake! Uz to jedna lepa Zidna Kuvarica. Sretno!
Filija je stari Kosovski specijalitet koji uz malo dobre volje, znanja i veštine nastane predivna pita u
kojoj uživaju svi koji je probaju....
Staro jelo koje je najlepše kada se priprema ispod sača ...ukus je jedinstven i predivan...
Sastojci
1kg.brašna
5 komada jaja
700ml. mleka
500-700 ml.vode(zavisi od gustine)
2 kašike soli
Smesa za premazivanje kora:
500 g. kajmaka
200 ml.ulja.
Priprema:
Umutiti jaja pa dodati prosejano brašno mleko ,vodu i so. Gustina treba da bude malo gušća nego za palačinke. Prava filija se peče pod sačem (kao što sam to ja uradila) mada može i u kućnoj varijanti u električnom šporetu sa uključenim samo gornjim grejačem.
Sastaviti kajmak i ulje ...ovo nam je za premazivanje kora....
Zagrejati tepsiju podmazanu sa malo ulja pa sipati jednu veću kutlaču smese za filiju. rasporediti kašikom. Zagrejati koru sa vrelim sačem(1-2 min) skloniti sač pa koru premazati sa smesom od kajmaka i ulja. Opet vratiti sač (koji uvek stoji nad vatrom da bude vreo) držati 1-2 min skloniti pa premazati smesom za filiju....
Znači ide kora-premaz-kora i tako do kraja. Zatim ispečenu filiju staviti još 10- 15 min.navatru poklopljenu sa sačem . Seći u kocke i uživati u svakom zalogaju...sa sirom ili jogurtom ...mada je meni najlepša bez ičega...
.
Zidna Kuvarica
Нема коментара:
Постави коментар