Ovaj lep prilog stiže od Dijane Popović , koji je poslal za takmićenje u našim Kuligrama. Lepa kuvarica i odličan džem od smokve
E sad kad sam pomislila na majku i njenu kuhinju ,prvo mi je na pamet pao džem od smokvi. Kako sam odrasla na moru kod majke, ja sam joj često pomagala u kuhinji .Zajedno bi brale što zrelije smokve za džem
Recept je bio puna vangla smokvi ,nekoliko lončića šećera i 3-4 limuna srednje veličine naravno istio sveže ubrana
Bakin đžem od smokava
Sastojci
1kg zrelijih smokvi
200gr šećera
sok od 1 sveže cedjenog limuna
Priprema
Smokve oprati odseći im peteljku
Uzeti jednu veću serpu pa smokve zajedno sa koricom preseći na pola
sipati šećer i ostaviti pola sata da odstoji
Šerpu sa smokvama staviti na riiiinglu na jaku vatru čim počne da vri smanjiti temperaturu i krčkati 30 minuta skloniti sa ringle dodati limunov sok promesatisa drvenom varjačom Tegle zagrejaati u rerni pa u vruće tegle sipati vruč džem zatvoriti ih sa poklopcem i vratiti u rernu na 100stepeni 30 minuta Prijatno
Нема коментара:
Постави коментар