субота, 4. април 2015.

Kako se pravi..Indijski Ghee i Garam Masala








Ide jedna lepa Nagradna Igra na stranici www.recepti.com  Malo pomoći od mene za one koji se spremaju da učestvuju sa dva sastojka koji se često spominju u Indijskim receptima. Ghee (izbistren puter) i Garam Masala začin.

Ghee

Potrebno je
500 g neslanog putera, najbolji koji možete pronaći


Priprema

Isečemo puter na kocke i stavimo u šerpu
Zagrevamo puter na srednjoj temperaturi , dok se potpuno istopi.Smanjimo na najnižu temperaturu
Ostavimo tako 10 do 15 minuta.Za to vreme, pute će proći kroz razne stadijume.Prvo će sezapeniti, pa provreti, pa ponovo peniti i provreti. Kada se ponovo zapeni, Ghee je gotov

U ovom stadijumu puter će imati zlatnu svetlu  boju, a na dnu šerpe če biti crvenkast braon grudvice mlečnog sastojka.

Ostavite da se malo ohladi, 2 do 3 minuta pa ga procedite kroz sitno sito na koje ste stavili muslin. Mlečni sastojci se obično bacaju , mada mi je na pitanje daali se mogu koristiti mama moje Indijse drugarice rekla da se može pomešati sa bademovim brašnomi malo meda i bude vrlo ukusan kolačić


Procedjeni Ghee stavimo u teglu. Može se na sobnoj temperaturi održati i do mesec dana. Koristi se u malim količinama i bićete iznenadjeni ukusom.Kako su iz ovavog izbistrenog putera nestali caseini i proteini vrlo je i zdrav.



Garam Masala

Ni smo ovde privilegovani da sve mešavine začinak upujemo gotove i vrlo ih lako pronalazimo, kao i individualne sastojke ako hoćemo da ih napravimo sami

Potrebno je

 belog i crnog bibera,karanfilića, štapića cimeta, zelenog i crnog kardamoma, lorbera i kima. Ja ovde kupim gotovu mešavinu. Nemojte da vas zbuni egzotika, sve je jednostavno, a ukus je fenomenalan! 


Sve sastojke u avanu izmešamo i gotovo.
Želim Vam svima uspešno i ukusno takmičenje

Нема коментара:

Постави коментар

// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer