четвртак, 12. фебруар 2015.

Pita sa ribom ( Fish Pie)




U Srbiji pravimo razne pite,većinom sa mesom ili sirom .Ovde na Novom Zelandu je vrlo popularna pita sa ribom. Nije ni čudo kad ribe (morske ) ima u izobilju po pristupačnim cenama. Često dodje i iz domaćeg ulova.

Vrlo ukusna pita i svakako probajte!

Sastojci

Za Fil

2 veća fileta bele ribe 
bešamel sos
2 šolje belog vina 
3 Kašike soka od limuna
1 veći crni luk,iseckan
3 velika češnjaka belog luka,sitno iseckanog
4 šargarepe ,iseckane  
1 paprika babura,iseckana
1/2 šolje svežeg kukuruza,šećerca
1/4 šolje mirodjije  
2 Kašike putera
1 deblja filo kora









Ako želite sami da napravite koru ,( ja nisam imala vremena) onda vam je potrebno

1 šolja brašna
1/4 kašičice soli
1 kašičica praška za pecivo
1/4 kašičice sode bikarbone
3 kašike putera
1/3 šolje kiselog mleka

Priprema

Prvo poširamo ribu
 U dublji tiganj sipamo oko 400 ml meka i pola čaše belog vina. Ne brinite ako se mleko zgruša kad se zagreje, kad se sve završi mi to procedimo i taj nazovi sir takodje dodamo u riblju pitu.




Dodamo dva lista lorbera, so, sveže samleven biber, dva struka mirodjije, malo timijana.
U sve to dodamo cele filete ribe i na laganoj vatri poširamo oko 10 minuta.




U medjuvremenu drugom tiganju izdinstamo iseckano povrće  da dobije staklast izgled.




Takodje napravimo bešamel sos, puter, mleko brašno, malo soli ide u to.Više puta sam pisala recept za isti.

Kad je riba gotova , izvadimo i stavimo je na povrće,rukom cepamo male komadiće. promešamo.



Bez obzira da li ste koru pravili sami ili ne, kora mora prvo da se peče na slepo oko 10tak minuta dok porumeni.Inače kada budemo sipali fil biće gnjecava.

Peći na slepo, većina iskusnih domaćica zna ali neko možda nije to još radio pa da utvrdimo gradivo.

Stavimo koru u namaščen pleh gde ćemo peći pitu. Malo ga viljuškom izbodemo,pa stavimo papir za pečenje. Sipamo pirinač ili pasulj ma njega da se testo ne bi diglo.

To naravno kad je slepo pečenje gotovo odstranimo. Pirinač i pasulj još uvek možemo koristiti.






Sada sipamo mešano povrće i ribu. nazovi sir  i vrh premažemo  bešamel sosom.








Pečemo na 200 stepeni Celzija oko 20 minuta.






Нема коментара:

Постави коментар

// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer