петак, 13. фебруар 2015.

Baklava sa bademima i suvim groždjem






Znam da se Baklava najčešće pravi sa filom od oraha ali ja najviše volim ovu
 sa mlevenim bademom i suvim groždjem


Sastojci

1 pakovanje tankih kora za pitu
400 grama mlevenih badema
100  grama suvog groždja
50 grama  putera

Sirup

300 grama šećera
1 1/2 šolja vode
1 Kašika soka od limuna




Priprema-

Otopimo puter
Spremmo tepsiju u kojoj ćemo peći baklave-
Izmeljemo bademe



Sada u namašćen pleh stavimo jenu po jednu,ukupno 8 kora.
Svaku koru obilno premažemo puterom.
Na osmu koru sipamo mlevene bademe i suvo groždje ( oko trećinu)




Ja sa na svake dve sledeće kore sipam malo badema i malo suvog groždja . Kad istrošim sav badem i suvo groždje, ostane mi još 6 kora, koje naslažem na vrh.Sve kore pojedinačno,obilno mažemo puterom

Pre pećenja sečemo baklavu na ravne kocke ili trouglove.
Pečemo 45 minuta





Agda ,šećerni sirup


U šerpi kuvati sećer i vodu. Kada provri ostaviti da se kuva bar 5 minuta. Dodati 1 šoljicu od crne kave tople vode i kada smesa ponovo provri dodati 2-3 kapi limunovog soka. Vrućom agdom politi pečenu mlaku baklavu. Ostaviti da baklava upija agdu.



4 коментара:

  1. Nisam ju nikad jela čisto s bademima, ali sigurno je isto super kao i ona s orasima

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ova vrsta baklave nje ništa novo.Pravi se kao svetla baklava na neke praznike na istoku.Da simbolično prikaše svetlu budućnost.Meni se samo osvetli lice kad je jedem

      Избриши

// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer