четвртак, 5. фебруар 2015.

Bećari






Da , da i ovaj recept dolazi sa bloga moje omiljene kuvarice i blogerke Zoki (pomoravke). Nije mogao stići u bolje vreme, jer mi je u poseti drugarica iz Australije, koja mi je iz naše radnje u Melburnu donela svašta nešto,pa i oblande. Nisam ih još nikad pravila ali recept mi se dopao kad sam ga videla ,kao i ime ovog
 kolača. Hvala Zoki za sve predivne ideje. Ja sam recept kod sastojaka samo malo prilagodila, ne zbog toga da mi se ne dopadaju,  nego zato što ih nisam imala pa sam ih zamenila , jer ako ih napravite ,videćete Bećari ne smeju čekati !


4 male oblande ili preseći na pola 2 velike

Sastojci za prvi fil:

200 g mlevenih badema
150 g šećera u prahu
75 ml vrelog mleka

Sastojci za drugi fil:

3 žumanca
200 g šećera u prahu
150 g slatkog putera
100 g suvog groždja

Sastojci za treći fil:

200 g samlevenih smokava
50 grama bele čokolade rastopljene na pari u pavlaci

sok od 2 manje ili 1 veća pomorandža ( ja sam koristila limun)
izrendana korica od 1 manje ili pola od 1 veće pomorandže
150 g šećera u prahu



Priprema:

Mlevene bademe i prah šećer izmešati zajedno, sipati vrelo mleko, ali nemojte sve odjednom, možda vam neće biti potrebna cela količina, smesa treba da bvude gusta ali da može da se premaže.
Staviti jednu oblandu, krupnija strana okrenuta prema gore, sipati smesu od badema i premazati svuda po oblandi, poklopiti sa drugom oblandom,krupna strana okrenuta prema gore,pritisnuti rukama svuda da se kora zalepi sa filom od oraha i staviti nešto teže preko oblande.



Moja prijateljica koristi sveža žumanca. Ako imate pasterizovana žumanca ili domaća jaja, onda ih koristite u svežem stanju, ja sam moja kuvala na pari, zajedno sa prah šećerom,celo vreme muteći sa žicom za mućenje, dok se smesa ne zgusne. Dodati suvo groždje
Umutiti  puter da bude penast i dodati u skuvana i ohlađena žumanca i umutiti sve zajedno.
Premazati preko krupne strane oblande i prekriti sa oblandom, ravna strana dole.
Staviti ponovo nešto teže...ja sam stavila  veliki kuvar Annabel Langbein








Izmešati samlevene smokve, suvo grožđe, prah šećer i sok od limuna u homogenu smesu.
Premazati preko oblande i na kraju staviti četvrtu oblandu,krupna strana okrenuta prema dole.
Pritisnuti sa imenikom ili nekom teškom knjigom ili daskom za sečenje i ostaviti da se dobro stegne.




Seći na štanglice i poslužiti.



1 коментар:

// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer